• No Suggestions Result

PRANIA NDERKOMBETARE

Intervistë me Dante Campioni, Drejtues i Përgjithshëm Ekzekutiv i ALEXBANK në Egjipt

Lexo intervistën me Dante Campioni, Drejtori i Përgjithshëm Ekzekutiv i ALEXBANK, banka filiale egjiptiane e Grupit Intesa Sanpaolo.

19/11/2021

Pikat më të forta të ALEXBANK janë tregtia me pakicë, mikrofinancat dhe MVM-të, me fokus të veçantë në sektorin e bujqësisë.

Pikërisht këtu, thotë Dante Campioni, Drejtori i Përgjithshëm Ekzekutiv i ALEXBANK, banka shihet si një shembull, që luan një rol vendimtar për arritjen e ambicieve të Egjiptit.

Arsyeja për këtë është pjesërisht historia e Campionit, e cila përfshin biznesin e vogël: ai e nisi karrierën e tij profesionale në bankingun me pakicë, shitje me shumicë dhe investime në Azi dhe Evropë, duke përfshirë këtu Londrën dhe Italinë.

Ai fillimisht riktheu vëmendjen e bankës në këtë segment të tregut. “Italia dhe Egjipti janë mjaft të ngjashëm duke qenë se të dyja dominohen nga BVM-të dhe jo nga korporatat e mëdha,” thotë ai. "Kjo na krijoi një avantazh."

Megjithatë, penetrimi bankar në Egjipt është ende shumë i ulët dhe, sipas Campioni, vetëm rreth një e treta e popullsisë egjiptiane ka një llogari bankare. “Jemi në një situatë ku si popullata ashtu edhe kompanitë janë të nënbankuara,” thotë ai. "Kështu që ne kemi disa mundësi të shkëlqyera për t'u afruar me klientët dhe për të ofruar atë që ata realisht presin nga një bankë."

Ritmi i transformimit është i shpejtë, thotë Campioni, dhe ai drejtohet nga Banka Qendrore, e cila ka luajtur një rol aktiv në targetimin e segmenteve të palëvruara të ekonomisë.

Vetë ALEXBANK është rezultat i privatizimit të suksesshëm të një banke publike në vitin 2006. Intesa Sanpaolo fitoi 80%, ndërsa pjesa tjetër mbeten në pronësi të Ministrisë së Financave (ka dy anëtarë bordi nga ministria).

Disa vite më parë, Banka Qendrore urdhëroi që një minimum prej 20% të huadhënies së përgjithshme bankare duhet t'i drejtohet BVM-ve deri në vitin 2019. ALEXBANK është një nga bankat e pakta që ka arritur këtë objektiv. Minimumi është rritur në 25% deri në fund të 2022 - dhe Campioni thotë se Alexbank është "pothuajse tashmë".

Një arsye tjetër për suksesin e ALEXBANK në këtë fushë është se ajo ka krijuar një rrjet solid të menaxherëve të marrëdhënieve me klientin. “Ne kemi bërë shumë gjithashtu për të thjeshtuar dokumentacionin e kërkuar dhe për të automatizuar proceset e huadhënies” thotë Campioni.

"Në këtë aspekt, dixhitalizimi dhe automatizimi janë çelësi për transformimin e bankës. Brenda pak javësh, banka do të lançojë të parin nga një seri procesesh pune të cilat do të jenë plotësisht të automatizuara nga fillimi në fund, që do të shkurtojnë në mënyrë dramatike kohë."

Dante Campioni, Drejtori i Përgjithshëm Ekzekutiv i ALEXBANK në Egjipt

Kur BVM-të shkojnë në një bankë, ai thotë, “kanë nevojë për një përgjigje të shpejtë. Në Egjipt deri vonë kjo mund të kërkonte disa muaj.” Rrjedha e re e punës do të thotë që koha e përgjigjes do të ulet nga rreth katër javë në 48 orë.

Kjo kredi është thelbësore për rritjen ekonomike, thotë Campioni. “Një nga ish-klientët e mi në Itali – një prodhues i makinerive ushqimore – më tha se kishte një kompani të gatshme të blinte produktet e tij, por ata i thanë se nuk mund të blinin për tetë muaj të tjerë derisa të kishin kursyer paratë.”

“Ky është një shembull i qartë se si BVM-të ndonjëherë janë larg bankave dhe se si kredia e mirë mund të përshpejtojë rritjen ekonomike. Sapo kompania të përfundojë investimet e saj, të fillojë të punësojë punëtorë dhe të prodhojë ushqime, ajo do të rrisë kontributin e saj në PBB”.

Banka është gjithashtu pjesë e një tendence të përgjithshme drejt transparencës. "Të jesh informal dhe të merresh vetëm me para në dorë është një mënyrë e shkëlqyer për të fshehur fitimet," thotë Campioni. “Autoritetet kanë krijuar shumë stimulues tatimorë për të inkurajuar BVM-të të kthehen në legale. Ne jemi pjesë e këtij plani të përgjithshëm për t'i bërë këto kompani të dalin nga ekonomia gri.”

Egjipti gjithashtu ka miratuar legjislacionin e ri për të thjeshtuar burokracinë dhe për të inkurajuar dixhitalizimin. "Ka ende disa objektiva për t'u arritur," thotë Campioni, "por vullneti është atje dhe autoritetet janë shumë mbështetëse."

Egjipti ka investuar shumë në infrastrukturë. Për shembull, thotë Campioni: “Kur mbërrita, një problem i madh ishte energjia elektrike. Tani vendi po nënshkruan marrëveshje me Greqinë për të eksportuar energji elektrike dhe po përpiqet të eksportojë edhe në Arabinë Saudite ose në Sudan”.

Ka iniciativa transporti për zonat urbane dhe qytete të reja inteligjente – duke përfshirë një kryeqytet të ri inteligjent – ​të cilët po ndërtohen.

Mosha mesatare e popullsisë së Egjiptit është e ulët – afërsisht 60% janë më të rinj se 30 vjeç dhe 80% janë nën 45 vjeç – kështu që penetrimi i telefonëve inteligjentë është i lartë. Kjo e bën vendin të favorshëm për zhvillimin e shërbimeve dixhitale bankare.

Jo çdo gjë është perfekte dhe sigurisht që ka pengesa, por përmirësime të mëdha janë arritur dhe të tjera janë planifikuar. Ky treg mund të jetë interesant dhe tërheqës për shumë korporata të huaja.

Shpërndaje me miqtë

Artikuj të ngjashëm

Singapori: destinacioni më i ri i zhvillimit ekonomik
Vietnami: një platformë e re e të bërit biznes për kompanitë italiane
Ekonomia qarkulluese mund të na ndihmojë të dalim nga kriza ekonomike e shkaktuar nga Covid-19
Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 4 22 76 000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0

Faqja Zyrtare e Intesa Sanpaolo Bank Albania përdor Cookies për të të siguruar eksperiencën më të mirë të kërkimit. Duke klikuar mbi "Prano të gjitha Cookies", ti pranon për ruajtjen e Cookies në pajisjen tënde për të rritur cilësinë e lundrimit në faqen e internetit, analizimin e përdorimit të faqes dhe na ndihmon në përpjekjet tona të reklamimit. (COOKIE POLICY).