• No Suggestions Result

QENDRUESHMERI

Luca Matrone flet për platformën e investimeve klimatike në Afrikë

Përfshirja me Platformën konsolidon përpjekjet e bankës për të mbyllur hendekun e energjisë në Afrikë. Lexoni artikullin për deklaratë e plotë të Luca Matrone.

30/06/2021

Nevojiten veprime urgjente për tu përballur me rritjen e kërkesës në mbarë botën për energji elektrike. Kjo do të kërkojë një investim prej 131 trilion dollarësh në burimet e rinovueshme deri në vitin 2050, sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë së Rinovueshme (ANER).

Kjo nevojë është veçanërisht e theksuar në Afrikë, ku deri në vitin 2030 më shumë se 600 milionë njerëz do të jetojnë pa energji elektrike – 36 për qind e popullsisë.

Vitin e kaluar, kur Bentoe Tehoungue, Drejtoreshë e Shëndetit Familjar në Ministrinë e Shëndetësisë së Liberisë, dërgoi një email duke kërkuar ndihmë për t'u përballur me pandeminë Covid-19, kërkesa e saj kryesore ishte furnizimi me energji elektrike. Punonjësit shëndetësorë në të gjithë Afrikën po përdorin burime jo të besueshme dhe madje të rrezikshme drite, duke shtyrë diagnozën dhe trajtimin kritik ose duke i larguar pacientët.

Derisa një projekt i energjisë diellore ndihmoi, shkolla e mesme e komunitetit Ebenebe në Nigeri ishte pa akses në energji elektrike për vite me radhë, duke shitur fruta palmash për të marrë me qira një gjenerator për të lejuar studentët e vitit të fundit të kryejnë provime praktike kompjuterike.

Nuk ka dyshim se burimet e rinovueshme duhet të jenë përgjigja ndaj kërkesave në rritje për energji të Afrikës. Është rajoni i dytë më i banuar në botë pas Azisë dhe kontinenti me rritjen më të shpejtë në aspektin demografik. Deri në vitin 2030, më shumë se 50 për qind e popullsisë do të jetojë në qytete.

Ndërsa rritja ekonomike e Afrikës parashikohet të përshpejtohet, nuk është ende e mjaftueshme për të adresuar sfidat strukturore.

Kjo është arsyeja pse Intesa Sanpaolo është bërë banka e parë italiane që i bashkohet Platformës së Investimeve Klimatike (PIK), e cila bashkon institucionet financiare publike dhe private për të mbështetur zbatimin e projekteve të energjisë së rinovueshme në mbarë botën.

PIK është me të vërtetë një partneritet midis:

     Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë së Rinovueshme (ANER);

     Energji e qëndrueshme për të gjithë;

     Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP);

     dhe Fondi i Gjelbër i Klimës.

Ai punon për të rritur financimin për të ndihmuar vendet – veçanërisht rajonet në zhvillim si Afrika – në arritjen e qëllimeve ambicioze klimatike.

ANER punon me 180 vende për të mbështetur një të ardhme të qëndrueshme energjetike. Sipas PIK; Intesa Sanpaolo do të ofrojë përvojën e saj ndërkombëtare në financimin e ndërtimit të instalimeve të energjisë së pastër në shkallë të gjerë; së bashku me rrjetin e saj të marrëdhënieve në tregjet kryesore të kapitalit dhe asistencën e nevojshme për të garantuar aftësinë bankare të projekteve që plotësojnë kriteret më të larta të ESG.

Projektet e qëndrueshme të Intesa Sanpaolo


Grupi Intesa Sanpaolo ka qenë i përfshirë gjerësisht në Afrikë; falë transaksioneve të bëra në Kenia; Kamerun; Angola; Egjipti; Etiopi; Zambia; Gana; Uganda; Algjeria; dhe Bregu i Fildishtë.

Banka gjithashtu ka marrë pjesë tashmë në projekte të qëndrueshme në kontinent. Në vitin 2017; ka ndihmuar në financimin e Projektit Hidroelektrik Koysha; një hidrocentral në Etiopi; si pjesë e një plani afatgjatë për pesë impiante të tilla në pellgun e lumit Omo/Gibe. Impianti Koysha është projektuar për të gjeneruar 6,460 GWh energji elektrike në vit – si dhe për të shmangur 1 milion ton emetime CO2 në vit.

"Përmes një platforme të vetme, qeveritë, organizatat ndërqeveritare, agjencitë e zhvillimit, IPP-të dhe bankat do të lidhen për të nxitur investimet e rinovueshme."

Luca Matrone - Drejtues Global i Industrisë së Energjisë, në Intesa Sanpaolo

Rëndësia e punës përmes një platformë të vetme.

Deklaratat e Luca Matrone

PIK është një mënyrë për të konsoliduar punën e bankës dhe për ta lidhur atë me partnerë me të njëjtin mendim në një mënyrë koherente. “Përmes një platforme të vetme; qeveritë; organizatat ndërqeveritare; agjencitë në zhvillim; IPP-të dhe bankat do të kenë mjetet për t'u lidhur për të nxitur investimet e rinovueshme. Është vërtet e rëndësishme që të gjitha palët përkatëse të jenë të lidhura në një platformë të vetme dhe të mos punojnë të izoluara”; thotë Luca Matrone; Drejtori Global i Industrisë së Energjisë në Intesa Sanpaolo; Departamenti Global i Korporatave; Divizioni i Bankës së Korporatave dhe Investimeve të IMI-së.

Për më tepër, thotë Matrone "Mund të jetë një mënyrë e mirë e shqyrtimit të projekteve dhe gjithashtu një mënyrë e rëndësishme për të shpejtuar aksesin - kjo është e nevojshme për të siguruar që ndryshimi të ndodhë".

Kjo është veçanërisht e rëndësishme në tregun afrikan; thotë Matrone; ku ka një ndjenjë të shtuar të rreziqeve reale dhe të perceptuara. Ndërkohë që shumë vende afrikane kanë bërë tashmë njëfarë progresi në marrjen e hapave të nevojshëm drejt rritjes së burimeve të rinovueshme; ka disa rrugë për të shkuar drejt këtij objektivi.

“Për shembull – shton Matrone – kornizat rregullatore ende nuk e kanë arritur nivelin e autonomisë dhe pavarësisë së kërkuar për të zbatuar rregulloren ose ndonjëherë u mungon thellësia e ekspertizës teknike të nevojshme për zhvillimin dhe zbatimin e rregulloreve të reja”. Mungesa e një kuadri të përshtatshëm rregullator mund të dëmtojë ndjeshëm procesin e zhvillimit të projektit.

Ekzistojnë gjithashtu rreziqe të tjera lokale ose specifike për t'u marrë parasysh; sipas Matrone; të tilla si:

  - rreziqet politike (shqetësim civil; shpronësim; mostransferim; ndryshime në regjimin tatimor, etj.)

  - rreziqet që lidhen me logjistikën

  - akses joadekuat në rrjet.

Mbi të gjitha; ekziston rreziku i marrjes që lidhet me kapacitetin e shoqërisë energjetike të sektorit publik për të paguar vazhdimisht energjinë elektrike të prodhuar gjatë jetës së kontratës së blerjes së energjisë. Qeveritë; Organizatat ndërkombëtare dhe sektori privat duhet të punojnë së bashku për të menaxhuar dhe zbutur në mënyrë efektive këto çështje.

Që nga viti 2018; Intesa Sanpaolo ka qenë gjithashtu e përfshirë në Fondacionin RES4Africa; një organizatë e sektorit privat që ofron një urë lidhëse midis anëtarëve dhe partnerëve për të inkurajuar përdorimin e burimeve të rinovueshme të energjisë për të fuqizuar zhvillimin e ekonomive afrikane.

Mbyllja e hendekut të energjisë afrikane do të kërkojë kapacitete të konsiderueshme shtesë të sistemeve të energjisë së rinovueshme dhe financim të sektorit privat.

Në vitin 2019; RES4Africa nisi Iniciativën renewAfrica; një platformë që bashkon më shumë se 25 aktorë në industrinë e burimeve të rinovueshme të Evropës – nga operatorët; prodhuesit; institucionet financiare publike dhe private tek shoqatat e industrisë dhe grupet e mendimit.

Pjesëmarrësit në platformë janë të fokusuar në rritjen e aksesit në energjinë e rinovueshme në një shkallë transformuese në të gjithë Afrikën; si dhe duke u bazuar në praktikat më të mira dhe duke ofruar një "sport me një ndalesë" për mbështetje. Intesa Sanpaolo ka qenë shumë e përfshirë në këtë përpjekje si bashkëdrejtues; krahas Bankës Evropiane të Investimeve; të një task force brenda nismës që po punon për përcaktimin e përmirësimeve të mundshme të instrumenteve financiare ekzistuese për të lehtësuar rritjen e fluksit të kapitalit privat.

Përfshirja në PIK dhe iniciativa të ngjashme lidhet me planin e Intesa Sanpaolo për t'u bërë "banka e parë me ndikim në botë" - një ambicie e nxitur nga tendencat globale si ndryshimi i klimës; demografia e plakjes dhe dixhitalizimi.

“Mund të jetë një mundësi reale këtu për të vendosur kapital në këto vende për të mbështetur rritjen e qëndrueshme”, thotë Matrone. “Por; më e rëndësishmja; është gjithashtu diçka që duhet të bëjmë për të arritur objektivat e nevojshëm për të shmangur ndryshimet klimatike; e cila tashmë ka një ndikim negativ të konsiderueshëm në pjesë të ndryshme të Afrikës”.

Shpërndaje me miqtë

Artikuj të ngjashëm

Singapori: destinacioni më i ri i zhvillimit ekonomik
Vietnami: një platformë e re e të bërit biznes për kompanitë italiane
Ekonomia qarkulluese mund të na ndihmojë të dalim nga kriza ekonomike e shkaktuar nga Covid-19
Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 4 22 76 000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0

Faqja Zyrtare e Intesa Sanpaolo Bank Albania përdor Cookies për të të siguruar eksperiencën më të mirë të kërkimit. Duke klikuar mbi "Prano të gjitha Cookies", ti pranon për ruajtjen e Cookies në pajisjen tënde për të rritur cilësinë e lundrimit në faqen e internetit, analizimin e përdorimit të faqes dhe na ndihmon në përpjekjet tona të reklamimit. (COOKIE POLICY).