• No Suggestions Result

QENDRUESHMERIA

Njohuria financiare për gratë - rruga drejt ndryshimit kuptimplotë.

Hulumtimet na tregojnë se një në katër gra është ende analfabete financiarisht. Intesa Sanpaolo po investon për ta ndryshuar këtë dhe për t'u dhënë grave fuqinë për të formuar të ardhmen e tyre financiare.

31/03/2022

Njohuria financiare e grave ka qenë prej vitesh në rendin e ditës. Megjithatë, hulumtimet na tregojnë se në disa vende një në katër gra është ende analfabete financiarisht. Në vitin 2022, gratë mbeten ende pas kur bëhet fjalë për të pasur kontroll dhe për të përfituar nga financat e tyre.

Në Evropë, gratë kanë më pak kontroll mbi paratë në familje dhe kanë më pak gjasa të hyjnë në tregun e punës sesa burrat. Kur ata hyjnë në treg, pagat e tyre në përgjithësi ka të ngjarë të jenë më të ulëta. OKB-ja ka paralajmëruar se, globalisht, kriza Covid-19 kërcënon të zhdukë një “gjeneratë fitimesh” të grave në rrugën drejt barazisë financiare.

Kjo "vonesë" për gratë është rezultat i një kulture gjinore të rrënjosur thellë që duhet kapërcyer. Nuk është se gratë nuk mund të mësojnë për teknikat financiare ose të zbatojnë mësimin e tyre; është thjesht se ato kanë nevojë për kohë, hapësirë ​​dhe edukim për ta bërë këtë.

Dr. Giovanna Paladino, Drejtoreshë dhe Kuratore e Muzeut të Kursimeve në Intesa Sanpaolo, thotë: “Kultura është e vështirë të ndryshohet veçanërisht kur ajo është e rrënjosur thellë sipas gjinisë dhe në nivele të ndryshme arsimore. Për të ndryshuar kulturën duhet të përfshijmë të gjithë fshatin.”

"Mësimi i koncepteve bazë financiare duhet të jetë i detyrueshëm"

Dr. Giovanna Paladino, Drejtoreshë dhe Kuratore e Muzeut të Kursimeve, Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo filloi të investojë në edukimin financiar 10 vjet më parë, duke krijuar Muzeun e Kursimeve në Torino, një muze “figital” që kombinon metodat personale ballë pë ballë dhe dixhitale për të ofruar edukim financiar.

Muzeu angazhon njerëz përmes aplikacioneve dhe ekspozitave të veçanta interaktive që janë krijuar për të arritur njerëzit përtej Torinos me aktivitete të edukimit financiar që janë emocionuese dhe tërheqëse.

"Mësimi i koncepteve bazë financiare duhet të jetë i detyrueshëm," thotë Dr Paladino. “Është e trishtueshme të thuhet se në shumë vende, përfshirë Italinë, aktivitetet shkollore janë në varësi të vullnetit të mirë të mësuesve. Në shumë raste ata nuk duan të flasin për para.”

Gratë janë të shkëlqyera në kursimin e parave, por ato zakonisht janë më pak të sigurta për të investuar. Gjatë kohërave të inflacionit, kjo mund të nënkuptojë se ato mbeten pas pasi paratë e tyre zhvlerësohen.

Ndikimi i një edukimi të mirë financiar do të jetë rritja e pasurisë, gjë që do të ishte e mirë për të gjithë shoqërinë. Edhe njohuritë themelore matematikore mund të bëjnë një ndryshim të madh në shëndetin financiar të një personi.

Muzeu i Kursimit i drejtohet të gjithëve – por kjo shtrihet në nevoja specifike si ato për gratë emigrante dhe gratë - viktima të abuzimit në familje.

"Nuk ka një mënyrë unike për t'iu qasur këtij problemi, kjo varet nga mosha dhe niveli arsimor," thotë Dr Paladino, duke shtuar se mund të jetë më e lehtë të edukohen financiarisht fëmijët pasi ata nuk ia lidhin gjykimet morale parave aq lehtë sa të rriturit. 

I gjithë projekti ka të bëjë me rritjen e të kuptuarit dhe ndryshimin e qëndrimeve. Është e rëndësishme që të ndodhë një ndryshim domethënës, në vend të vetëm diskutimeve. Shumë shpesh, gratë mënjanohen në vendimmarrjen financiare dhe pavarësia ekonomike e grave do të ishte e mirë për të gjithë. Në vendet e punës, një ndryshim ka filluar të ndodhë, por fokusi është në ndryshimin e vërtetë.

“Ka shumë ‘hendek gjinor’. Ne kemi nevojë për një taksonomi të re – siç është bërë për investimet e gjelbra – për të dalluar mes ajrit të nxehtë dhe progresit,” thotë Dr Paladino.

Shpërndaje me miqtë

Artikuj të ngjashëm

Trendet e nesërme, të sjella sot: qendra e Analizës së Inovacionit
Shkenca që shpjegon dashurinë tonë për Da Vincin
Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 4 22 76 000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0

Faqja Zyrtare e Intesa Sanpaolo Bank Albania përdor Cookies për të të siguruar eksperiencën më të mirë të kërkimit. Duke klikuar mbi "Prano të gjitha Cookies", ti pranon për ruajtjen e Cookies në pajisjen tënde për të rritur cilësinë e lundrimit në faqen e internetit, analizimin e përdorimit të faqes dhe na ndihmon në përpjekjet tona të reklamimit. (COOKIE POLICY).