• No Suggestions Result

PRANIA NDERKOMBETARE

Vietnami: një platformë e re e të bërit biznes për kompanitë italiane

Një marrëveshje e re tregtare e BE -së është vetëm një nga përfitimet e shumta për ndërmarrjet në Vietnam. Kompanitë italiane duhet të përfitojnë nga kjo mundësi për sa kohë munden.

17/04/2020

Vietnami është një treg ende i pazbuluar mirë nga ana e kompanive evropiane të cilat synojnë të zgjerojnë veprimtarinë e tyre ekonomike në kontinentin e Azisë. 

Shteti i Vietnamit ofron mundësi premtuese për zhvillimin e bizneseve falë karakteristikave të shumta të tij si për shembull: numri i lartë i popullësisë në moshë të re, rrethimi nga fqinjë si Japonia dhe Koreja, të cilat janë burim potencial investitorësh, një qeveri e përkushtuar plotësisht ndaj ekonomisë së qëndrueshme si dhe një marrëveshje e re tregtare në pritje për miratim brenda një kohe të shkurtër. Kështu thotë Tomaso Andreatta, Përfaqësuesi Kryesor i Intesa Sanpaolo në Vietnam. Byroja e Vietnamit, të cilën ai e hapi në vitin 2008, u shërben kompanive italiane dhe atyre shumëkombëshe falë pranisë së përhershme në vend. Zyra mbulon gjithashtu shtetet e Mianmarinit, Laosit dhe Kamboxhisë.

Qëllimi i Andreatta është të arrijë shifrën e një miliard dollarëve në asete për bankën Intesa Sanpaolo në Vietnam. Për këtë qëllim, ai mbështet me vendosmëri argumentin se numri i kompanive italiane të cilat operojnë në Vietnam duhet të rritet. 

“Edhe pse gjatë viteve të fundit Vietnami ka marrë vëmendje nga prezneca e shtuar në media, numri i ndërrmarjeve italiane të cilat e kanë kuptuar mundësinë premtuese që ky shtet ofron për zhvillimin e biznesit është ende i ulët", thotë Andreatta.

Historikisht, shtete të tilla si Vietnami janë konsideruar si vende me shkallë të lartë rrezikshmërie. Kryesisht kjo ka ardhur si pasojë e raporteve dhe treguesve të organizatave ndërkombëtare të vlerësimit të cilat kanë shkaktuar frikën nga paqëndrueshmëria në sytë e sipërrmarësve të huaj. Andreatta, beson se roli i tij është të paraqesë një kornizë të detajuar të realitetit, duke përfshirë si përfitimet ashtu dhe rreziqet, bazuar kjo tek horizoti i gjerë i njohurive dhe infromacioneve që ai ka mbledhur gjatë 11 viteve në postin drejtues të byrosë së bankës në Vietnam.

"Shkalla e vërtetë e rrezikshmërisë që kompanitë hasin gjatë veprimtarisë së tyre në Vietnam është aktualisht më e ulët krahasuar me atë që agjencitë e vlerësimit raportojnë," shtoi ai. “Sa më shumë kompanitë mësojnë mbi një situatë të caktuar, aq më natyrshëm munden ato të bëjnë dallimin midis faktorëve që paralajmërojnë rrezik dhe atyre që premtojnë siguri. Falë një analize të detajuar të tërësisë së këtyre faktorëve mund të arrihet shmangia e rreziqeve dhe të përfitohet nga mundësitë e shumta që shteti i Vietnamit ofron për të bërë biznes.”

Andreatta shpjegon kushtet e favorshme për boneset në Vietnami. Së pari, qeveria po punon shumë për të balancuar ekonominë përmes zbutjes së normave të interesit, uljes së çmimeve të pasurive të paluajtshme dhe normave të këmbimit valutor.

Së dyti, kompanitë japoneze dhe koreane kanë zgjeruar së tepërmi investimet e tyre në përpjekje për të sjellë në Vietnam të gjithë hallkat e zinxhirëve të tyre të prodhimit.

"Duke marrë parasysh faktin se Italia, është një vend që prodhon sasi të mëdha mallrash të ndërmjetëm, në fusha të tilla si prodhimi, elektronika dhe kimikatet biologjike, ajo do të ketë një avantazh konkurrues për sa i përket furnizimit të këtyre zinxhirëve të prodhimit," thotë Andreatta.

"Edhe pse gjatë viteve të fundit Vietnami ka marrë vëmendje nga prezneca e shtuar në media, numri i ndërrmarjeve italiane të cilat e kanë kuptuar mundësinë premtuese që ky shtet ofron për zhvillimin e biznesit është ende i ulët."

Tomaso Andreatta, Përfaqësuesi Kryesor i Intesa Sanpaolo në Vietnam

"Investimet më të mëdha që janë bërë këtu i përkasin industrive që janë pothuajse të vdekura. Një investitor hap një fabrikë lokale, duke u bërë pjesë e zinxhirit të furnizmit të kompanive japoneze ose koreane fillon të rrisë volumin e prodhimit. Të njëjtat funksione që kompanitë italiane kryejnë përkundrejt kompanive gjermane mund të aplikohen në mënyra të ngjashme edhe në Vietnam duke prodhuar për markat e mëdha japoneze dhe koreane, "shton ai. "Shumat e investimit nuk nevojiten të jenë në shifra të larta, dhe gjithsesi është shumë më lirë krahasuar me Evropën"

Për të përfituar, kompanitë duhet të jenë të pranishme në vend - si në aspektin e procedurave të prodhimit ashtu edhe fizikisht. Për ata që kanë si qëllim të përfshihen në sektorët e biznesit që ofrojnë japonezët dhe koreanët, është thelbësore të zotëruarit e një produkti i cili prodhohet në shtetin e Vietnamit dhe blerësit mund ta aksesojnë lehtësisht. Në të njëtën kohë nevojitet që skuadra e lartë drejtuese të jetë e vendosur aty gjithashtu. 

Të mos kesh prezencë fizike atje ose të vish vetëm kur është e nevojshme mund të ketë pasoja katastrofike. Andreatta kujton një histori me impakt madhor, të humbjes së një marrëveshjeje prej 100 milionë dollarësh, sepse një sipërmarrës i moshuar me dhimbje shpine zgjodhi të dërgonte një përfaqësues në një takim të rëndësishëm në vend që të ishte personalisht prezent.

Andreatta thotë se kompanitë që sot përfitojnë më shumë nga eksporti nga Italia, i përkasin sektorit të produkteve më të mira luksoze. Një tjetër mundësi për tu shfrytëzuar nga kompaitë italiane në Vietnam është ekzisteca e një klase të mesme në zhvillim e sipër në qytetet e Vietnamit - me një preferencë ndaj të gjitha produkteve italiane.

“Tregu lokal po bëhet gjithnjë e më i pasur dhe njerëzit në qytete kanë një prirje për Italinë. Atyre u pëlqen fakti që mallrat janë italiane, "thotë ai.

Byroja e Vietnamit gjithashtu siguron financim për kompanitë shumëkombëshe që veprojnë në rajon - në nivele italiane të rrezikut. Duke pasur parasysh përkushtimin e qëndrueshëm të Intesa Sanpaolo për zhvillimin e ekonomisë qarkulluese, Andreatta thotë se mundësitë e mëdha për këto kompani gjenden në projektet për gjelbërimin e vendit. Një shembull i një projekti të tillë mund të jetë dhe reformimi i industrisë së energjisë.

"Vietnami është i bekuar me shumë ditë me diell diell dhe erë, kështu që gjithçka që nevojitet për kalimin drejt energjisë së gjelbër është atje. Për momentin ai përdor më shumë energji elektrike sesa vendet e tjera. Mundësia për efikasitet energjetik është e madhe, "thotë ai.

Për më tepër, Vietnami ka një problem me plastikën. Rradhitet si ndotësi i katërt më i madh plastik në botë i oqeanit, kryesisht sepse vëllime të mëdha plastike eksportohen nga Evropa për riciklim. Vendi nuk ka infrastrukturën e duhur për ta përballuar këtë ngarkesë.

mëdha që janë bërë këtu i përkasin industrive që janë pothuajse të vdekura. Një investitor hap një fabrikë lokale, futet në zinxhirin e vlerës së japonezëve ose koreanëve dhe fillon të prodhojë vëllime të larta. Të njëjtat gjëra që bëjnë kompanitë italiane për kompanitë gjermane mund të ndodhin këtu duke prodhuar për markat e mëdha japoneze dhe koreane, "shton ai. "Investimi nuk ka nevojë të jetë i madh, dhe gjithsesi është shumë më i lirë se në Evropë"

Për të përfituar, kompanitë duhet të jenë të pranishme në vend - si në aspektin e prodhimit ashtu edhe personalisht. Për ata që duan të hyjnë në llojin e biznesit që ofrojnë japonezët dhe koreanët, të kesh një produkt që është prodhuar në Vietnam dhe i gatshëm për blerësit, si dhe një ekip i lartë në terren, është thelbësor.

Të mos jesh atje ose të vish vetëm kur është e nevojshme mund të jetë katastrofike. Andreatta kujton një histori tmerri të humbjes së një marrëveshjeje prej 100 milionë dollarësh sepse një sipërmarrës i moshuar me dhimbje shpine zgjodhi të dërgonte një përfaqësues në një takim kyç në vend që të merrte pjesë vetë.

Andreatta thotë se kompanitë që sot përfitojnë më shumë nga eksporti nga Italia janë ato në produktet më të mira luksoze. Një klasë e mesme në zhvillim në qytetet e Vietnamit - me një shije për të gjitha gjërat italiane - është një hapësirë tjetër për të lëvizur bizneset italiane.

“Tregu lokal po bëhet gjithnjë e më i pasur dhe njerëzit në qytete kanë një prirje për Italinë. Atyre u pëlqen fakti që mallrat janë italiane, "thotë ai.

Byroja e Vietnamit gjithashtu siguron financim për shumëkombëshat që veprojnë në rajon - në nivele italiane të rrezikut. Duke pasur parasysh angazhimin e gjatë të Intesa Sanpaolo për zhvillimin e ekonomisë rrethore, Andreatta thotë se mundësitë e mëdha për shumëkombëshet janë në gjelbërimin e vendit-për shembull, reformimin e industrisë së energjisë.

"Vietnami është i bekuar me shumë diell dhe erë, kështu që gjithçka që nevojitet për krijimin e energjisë së gjelbër është atje. Për momentin ai përdor më shumë energji elektrike sesa vendet e tjera. Mundësia për efikasitet energjetik është e madhe, "thotë ai.

Për më tepër, Vietnami ka një problem me plastikën. Pollshtë ndotësi i katërt më i madh plastik në botë i oqeanit, kryesisht sepse vëllime të mëdha plastike eksportohen nga Evropa për riciklim. Vendi nuk ka infrastrukturë për t'u marrë me këtë.
 

Në përgjigje të kësaj situate, nëntë kompani shumëkombëshe përfshirë Tetra Pak dhe Coca-Cola kanë krijuar një parteritet publik-privat në Vietnam, me qëllim krijimin e një ekosistemi riciklimi në vend. Në këndvështrimin e  Andreattës, kjo marrëveshje do të krijojë mundësi të shumta për zgjerimin dhe ardhjen e bizneseve të reja, gjithasht. “Krijimi i një zinxhiri furnizues në riciklimin e mallrave është një mundësi e madhe. Ekziston një mundësi e madhe që banka të huazojë para për kompanitë shumëkombëshe për ta bërë këtë projekt realitet, "thotë ai.

Në termin afat-shkurtër, pandemia e shkaktuar nga Covid-19 paraqet një problem. Kjo përbën një problem edhe më të madh, veçanërisht për ato takime vendimtare të cilat duhet të kryhen fizikisht, pasi vulosin fatin e marrëveshjeve të biznesit (Vietnami aktualisht po vendos vizitorët e huaj në karantinë dhe ka bllokuar të gjithë vizitorët nga BE). Kjo për shkak të efektit të pashmangshëm të "ftohjes" në ekonominë globale. Marrëdhënia e rëndësishme midis Vietnamit dhe Koresë theksohet gjithashtu në këto rrethana.

Sidoqoftë, në planin afat-gjatë, ka një diell në horizont, në formën e nënshkrimit të një marrëveshjeje tregtare midis BE-së dhe Vietnamit , e cila pritet të hyjë në fuqi më vonë gjatë këtij viti. Kjo marrëveshje do të heqë tarifat e konsiderueshme (aktualisht 78 përqind për makinat e prodhuara nga BE, 50 përqind për verën dhe 35 përqind për makineritë), duke ndikuar në përmirësimin e mëtejshëm të situatës pozitive për ato që dëshirojnë të bëjnë biznes në këtë vend.

"Marrëveshja lejon Vietnamin të jetë platforma e ardhshme për biznesin," thotë Andreatta, edhe pse paralajmëron se dritarja për biznesin nuk do të qëndrojë e hapur përgjithmonë.

Ata që duan të përfitojnë sa më shumë nga Vietnami duhet të përfshihen sa më shpejt që të munden.

Shpërndaje me miqtë

Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 4 22 76 000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0

Faqja Zyrtare e Intesa Sanpaolo Bank Albania përdor Cookies për të të siguruar eksperiencën më të mirë të kërkimit. Duke klikuar mbi "Prano të gjitha Cookies", ti pranon për ruajtjen e Cookies në pajisjen tënde për të rritur cilësinë e lundrimit në faqen e internetit, analizimin e përdorimit të faqes dhe na ndihmon në përpjekjet tona të reklamimit. (COOKIE POLICY).