• No Suggestions Result

EKONOMIA QARKULLUESE

Financa do të nxisë kalimin drejt një ekonomie qarkulluese

Shiko video më poshtë për të mësuar më shumë se si Grupi Intesa Sanpaolo po tregon mbështetjen e tij për këtë transformim.

08/04/2021

Modeli i ekonomisë qarkulluese i udhëzon bizneset tradicionale se si të transformojnë mënyrën e punës dhe mundësitë që dalin nga praktikat e reja dhe më të qëndrueshme.

Nuk do të ndodhë brenda natës, por hapat e vegjël mund të çojnë në ndryshime të mëdha. Për shembull, nëse telefonat inteligjentë do të ishin projektuar të zgjasin vetëm një vit më shumë, përfitimi për mjedisin do të ishte i njëjtë me mospërdorimin e një milion makinave në rrugë.

Kalimi drejt një ekonomie qarkulluese do të ishte i pamundur pa mbështetjen e sektorit të financave. Grupi Intesa Sanpaolo po mbështet bizneset për të përmirësuar praktikat e tyre të qëndrueshmërisë. Është partneri i parë strategjik i shërbimeve financiare të Fondacionit Ellen MacArthur, një organizatë e angazhuar për ta bërë Ekonominë Qarkulluese një realitet global.

Ne kemi krijuar tashmë një plafond të ekonomisë qarkulluese qarkulluese prej 6 miliardë eurosh. Kjo lehtësi në huadhënie ka mbështetur bizneset që punojnë sipas parimeve të ekonomisë qarkulluese, që nga viti 2018. Ne kemi lançuar gjithashtu një obligacion qëndrueshmërie të vlerësuar me çmime ndërkombëtare.

Si do të jetë modeli i ri i Biznesit në Ekonominë Qarkulluese?

Ky model i ri i ekonomisë qarkulluese do të jetë më i pastër, më konkurrues dhe më elastik ndaj kërkesave të tregut. Për shembull, produktet mund të bëhen duke ricikluar materiale tashmë të përdorura më parë, që do të thotë se do të duhet të ekstraktohen më pak materiale parësore.

Për shkak të kësaj, biznesi do të jetë më elastik dhe më pak i prekur nga luhatjet në disponueshmërinë e burimeve. Studimet na tregojnë se, përmes ekonomisë qarkulluese, industria mund të reduktojë përdorimin e materialeve parësore, si metalet dhe kimikatet, me 32 për qind deri në vitin 2030 dhe 53 për qind deri në vitin 2050.

Modelet alternative të biznesit si pagesa për përdorim do të bëhen të përhapura dhe do të shfaqen në modelet e reja të biznesit. Me mbështetjen e financave, sektorë krejtësisht të rinj do të fillojnë të rriten. Intesa Sanpaolo njoftoi së fundmi se po zgjeron fondin e saj të financimit të Ekonomisë Qarkulluese me 1 miliard euro, që do të thotë se një total prej 6 miliardë eurosh u janë vënë në dispozicion bizneseve që shpresojnë të kalojnë në mënyrën qarkulluese të punës. Kompanitë e çdo madhësie mund të aplikojnë për të përfituar nga fondi dhe normat më të ulëta të interesit të ofruara për të punuar në projekte qarkulluese.

Ekonomia qarkulluese do të sjellë një ndryshim pozitiv. Deri në vitin 2030, të ardhurat e disponueshme të familjeve evropiane mund të jenë deri në 11 pikë përqindje më të larta nëse zgjedhim të ndjekim një model qarkulluese. Kursimet e kombinuara për bizneset që do të kalojnë drejt ekonomisë qarkulluese do të jenë deri në 600 miliardë euro në vit.

Shiko videon për të mësuar më shumë se si financat do ta ndihmojnë Ekonominë Qarkulluese të bëhet realitet.

Referenca:

Përfitimi për mjedisin do të ishte i njëjtë me heqjen e një milion makinash nga rrugët: EEB (2019) Produktet e ftohta nuk i kushtojnë tokës - raporti i plotë. www.eeb.org/coolproducts-report, f.15

Kursimet për bizneset që bëhen rrethore do të jenë deri në 600 miliardë euro në vit deri në vitin 2030:  https://www.mckinsey.com/business-functions/sustainability/our-insights/mapping-the-benefits-of-a-circular-economy

Industria mund të reduktojë përdorimin e materialeve parësore, si metalet dhe kimikatet, me 32 për qind deri në vitin 2030 dhe 53 për qind deri në vitin 2050: https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/publications/TCE_Ellen-MacArthur-Foundation_26-Nov-2015.pdf fq13

Deri në vitin 2030 të ardhurat e disponueshme të familjeve evropiane mund të jenë deri në 11 pikë përqindje më të larta nëse zgjedhim të ndjekim një model të ekonomisë qarkulluese:

https://www.mckinsey.com/~/media/McKinsey/Business%20Functions/Sustainability/Our%20Insights/Growth%20within%20A%20circular%20economy%20vision%20for%20a%20competitive/GrowthpEurop 

Shpërndaje me miqtë

Artikuj të ngjashëm

Bioekonomia: Ushqim për mendjen – koncepti i qendrueshmërisë
Stefano Del Punta: përkrahja e ndryshimit dhe ndërtimi i së ardhmes

Pesë arsye përse Ekonomia Qarulluese është një zgjidhje fantastike 

Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 4 22 76 000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0

Faqja Zyrtare e Intesa Sanpaolo Bank Albania përdor Cookies për të të siguruar eksperiencën më të mirë të kërkimit. Duke klikuar mbi "Prano të gjitha Cookies", ti pranon për ruajtjen e Cookies në pajisjen tënde për të rritur cilësinë e lundrimit në faqen e internetit, analizimin e përdorimit të faqes dhe na ndihmon në përpjekjet tona të reklamimit. (COOKIE POLICY).