• No Suggestions Result

ZHVILLIMI I BIZNESIT

Përse Serbia është një pikë tërheqje për investitorët e huaj

Në sfondin e një ngadalësimi të rritjes globale për shkak të rritjes së kostove të prodhimit dhe inflacionit të lartë, Serbia po bën përpjekje për të ofruar mbështetje për bizneset, familjet dhe komunitetin – dhe Banca Intesa po ofron ndihmë në çdo hap të procesit.

24/11/2023

Situata aktuale gjeopolitike ka një ndikim të madh në ekonomitë globale – dhe Serbia nuk bën përjashtim.
Pavarësisht ngadalësimit të rritjes globale – për shkak të rritjes së kostove të prodhimit dhe rënies së fuqisë blerëse, rritjes së inflacionit nën presionin e ushqimeve, energjisë dhe çmimeve kryesore të mallrave, dhe pengesave të furnizimit – Serbia pa rezultate të qëndrueshme ekonomike në gjysmën e parë të 2022, me prodhimin e brendshëm bruto që u rrit me 4% brenda vitit. Prodhimi ekonomik pritet të mbetet në territor pozitiv në gjysmën e dytë të vitit, megjithëse do të rritet me një ritëm të reduktuar si pasojë e një perspektive negative të rritjes së BE-së.

Banka Kombëtare e Serbisë ka shtrënguar në mënyrë të vazhdueshme politikën e saj monetare në një përpjekje për të frenuar inflacionin, pjesa më e madhe e të cilit importohet. Që nga prilli 2022, banka qendrore ka rritur normën bazë të politikës së saj shtatë herë radhazi. Në të njëjtën kohë, banka qendrore përdori ndërhyrjet në tregun valutor për të ruajtur stabilitetin relativ të monedhës kombëtare, dinarit.

Zbutja e efekteve të krizës globale të energjisë

Qeveria serbe ka prezantuar masa për të ndihmuar familjet dhe ekonominë të përballen me një rritje të inflacionit dhe për të zbutur pasojat e krizës globale të energjisë dhe për të siguruar furnizime të rregullta. Këto përfshijnë kufizimet e çmimeve për produktet ushqimore bazë dhe kufizimet në rritjen e çmimeve me pakicë të produkteve të naftës. Në sfondin e këtij mjedisi sfidues, Banca Intesa Beograd ka ruajtur me sukses pozicionin e saj lider në treguesit kryesorë të biznesit – kapitali total, aktivet dhe depozitat e klientëve.

"Në vitet e mëparshme, ne kemi krijuar shtresa më të mëdha mbrojtëse të kapitalit dhe kemi forcuar pozicionin tonë të likuiditetit, me tregues të likuiditetit vazhdimisht më të lartë se minimumi rregullator. Ne gjithashtu kemi përmirësuar ndjeshëm cilësinë e aktiveve me nivele të ulëta NPL [kredi me probleme], falë një strukture të përshtatshme monitorimi, sistemeve të paralajmërimit të hershëm dhe menaxhimit proaktiv të portofolit të kredisë."

Darko Popovic, Drejtori i Përgjithshëm Ekzekutiv, Banca Intesa Beograd

Kjo – e shoqëruar me dixhitalizimin e qëndrueshëm, mbështetjen e fortë nga grupi mëmë i bankës dhe inovacionin e vazhdueshëm të produktit – e vendos bankën në një pozicion të mirë për të vazhduar ofrimin e mbështetjes së qëndrueshme për bizneset, familjet dhe komunitetin.

Një destinacion kryesor për investimet e huaja

Me 38 miliardë euro investime të huaja direkte gjatë 15 viteve të fundit, Serbia është destinacioni kryesor i investimeve në rajonin e Ballkanit Perëndimor, kryesisht për shkak të pozicionit të saj të favorshëm gjeografik, fuqisë punëtore të kualifikuar, kostove konkurruese operative dhe përfitimeve tatimore dhe doganore. Pjesa më e madhe e investimeve të huaja direkte bëhet nga investitorët e BE-së. Italia renditet e dyta si për nga numri ashtu edhe për nga vlera e projekteve. Banca Intesa Beograd – pjesë e divizionit të Bankës së Filialit Ndërkombëtar të Grupit Intesa Sanpaolo, e udhëhequr nga Marco Rottigni – ka ngritur një tavolinë të specializuar përgjegjëse për financimin e kompanive italiane që operojnë në Serbi. Kjo u siguron atyre mbështetje se si të krijojnë ose zgjerojnë një biznes, duke kuptuar specifikat dhe rregulloret e tregut vendor, si dhe duke lehtësuar bashkëpunimin e tyre me institucionet publike lokale.
 

Në thelb, ne i mbështesim klientët tanë shumëkombësh gjatë fazave të hershme të hyrjes në tregun lokal, por gjithashtu – dhe më e rëndësishmja – gjatë gjithë jetës së investimeve të tyre në vend.

Banka është e fokusuar kryesisht në lehtësimin e aksesit në financa për sipërmarrësit dhe SME-të përmes produkteve të ndryshme, programeve qeveritare dhe linjave ndërkombëtare të kredisë. Ai mbështeti SME-të me 425 milionë euro kredi si pjesë e një skeme garancie shtetërore për zbutjen e efekteve negative të pandemisë të shkaktuar nga Covid-19 në ekonominë vendase.

Konsiderata mjedisore

Integrimi i ESG është një nismë vendimtare transformuese për Banca Intesa. Ajo ka përfshirë ESG në praktikat dhe proceset e saj, ka krijuar një model efikas të qeverisjes ESG dhe ka zhvilluar produkte dhe shërbime që promovojnë energjinë e rinovueshme dhe efikasitetin e energjisë për të inkurajuar klientët të reduktojnë gjurmën e tyre mjedisore. 

Banka ka mbështetur gjithashtu sipërmarrjen e grave në shumën prej 29 milion €, falë projektit të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) Gratë në Biznes. E ardhmja është e fokusuar tek teknologjia. Industria e gjallë e TI-së e Serbisë po rritet më shumë se 25% në vit dhe po e transformon vendin në një qendër teknologjike në zhvillim. Në të vërtetë, vlerësohet se vendi gjeneron 10% të PBB-së së tij nga sektori i TIK-ut. "Është i vendosur në mënyrë të përshtatshme, i hapur për mundësi të reja biznesi, me stimuj tatimorë tërheqës për start-up-et e teknologjisë," thotë Popovic.

Pavarësisht nga investimet mbizotëruese të BE-së, kompanitë nga Kina dhe Lindja e Mesme kanë rritur ndjeshëm investimet në Serbi gjatë disa viteve të fundit, veçanërisht në ndërtim dhe infrastrukturë. "Përveç kësaj," thotë Popoviç, "prodhimi ka gjithashtu një potencial të madh për investime të huaja - si dhe pasuritë e patundshme, bujqësia dhe industria e automobilave, ushqimit dhe pijeve dhe tekstilit."

Shpërndaje me miqtë

Artikuj të ngjashëm

Inteligjenca Artificiale: është këtu për të qëndruar dhe ndihmuar
Trendet e nesërme, të sjella sot: qendra e Analizës së Inovacionit
Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 4 2276000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0