• No Suggestions Result

PROMOVIMI I ARTIT

Paolo Scheggi: ylli i 1960 po shkëlqen më shumë se kurrë

Ka një thellësi të vërtetë në punën e artistit italian, i cili përdori telajo me shtresa të shpuara me vrima për të krijuar një ndërthiurje të paparashikuar midis pikturës dhe skulpturës. Alastair Smart eksploron popullaritetin e tij të papritur.

23/07/2018

Kishin kaluar vetëm 10 vite ndërmjet shfaqjes së parë solo të artistit Paolo Scheggi, në Gallerinë Vigna Nuova të Firences në vitin 1961, dhe vdekjes së tij nga një sëmundje e lindur e zemrës, në moshën 30-vjeçare. Ai arriti një sukses të madh në karrierën e tij të shkurtër, duke përfaqësuar Italinë në Bienalen e Venecias të vitit 1966, për shembull; duke u paraqitur në ekspozita grupore në mbarë botën; dizenjimi i një studio mode në Milano për stilistin kryesor Germana Marucelli; madje edhe themelimi i një reviste për artet dhe kulturën (Il Malinteso) që numëronte Jean-Paul Sartre në mesin e kontribuesve të saj.

Megjithatë, vetëm përgjatë viteve të fundit, reputacioni i Scheggi-t është rritur me të vërtetë. Një katalog raisonné u botua në vitin 2015, redaktuar nga Luca Massimo Barbero, kurator i asociuar i Koleksionit Peggy Guggenheim në Venecia. Po atë vit, një shfaqje e madhe solo iu kushtua atij në galerinë Robilant + Voena në Londër.

Çmimet e Scheggi-t në ankand janë rritur gjithashtu, rekordi është ai për Intersuperficie Curva Bianca (1969), i cili arriti në 1.62 milionë euro (më shumë se trefishi i vlerësimit prej 500,000 euro) në Sotheby's, gjithashtu në 2015.

Dhurata e madhe e Scheggi-t ishte të krijonte pjesë të bukurisë bezdisëse nga ato që, në thelb, ishin tre kanavacë bosh.

Një nga arsyet e përmendura për këtë popullaritet të rritur është se ai po përfiton nga të qenit dishepull i Lucio Fontana-s. I njohur kryesisht për pikturat e tij njëngjyrëshe me prerje me thikë në to, Fontana është jashtëzakonisht fitimprurës dhe në fushën e modës këto ditë. Kjo pa dyshim ka pasur një efekt pozitiv te Scheggi, një artist 40 vjet më i ri i tij, me të cilin ndante një pikëpamje artistike dhe një qytet, Milano-n. Duke shpuar dhe shpuar sipërfaqet e tij, Fontana rishikoi rrënjësisht konceptin e aeroplanit të pikturës, duke i shtuar një dimension të ri (të tretë) pikturës siç e njihnin njerëzit.

Pas këtij drejtimi, Scheggi krijoi vepra - të njohura si Intersuperfici (ose, në anglisht, "Intersurfaces") - të përbërë nga tre kanavacë të vendosura mbi njëra-tjetrën, secila me hapje të prera në vende paksa të ndryshme për të krijuar një ndjenjë hapësire që tërhiqet. Në shembujt e hershëm, hapje të tilla prireshin të ishin në formë eliptike, ndërsa më vonë ato ishin përgjithësisht rrethore. Rezultati ishte një përzjereje befasuese midis pikturës dhe skulpturës, etiketuar pitture oggetti (ose "objekte-piktura") nga kritiku bashkëkohor Gillo Dorfles në vitin 1966. Gjithsesi, mbi dhe përtej çdo etikete, efekti ishte bindës; hapjet lejuan një lojë të ndërlikuar të dritës dhe hijes, eklipsin dhe eklipsin e pjesshëm. Zyrtarisht, këto vepra ishin pikturë njëngjyrëshe, Scheggi gjithmonë zgjidhte një treshe pikturash me të njëjtën ngjyrë - megjithatë shumëllojshmëria e hijeve e kundërshtoi atë përshkrim.

Një shembull i mrekullueshëm është Per Una Situazione, për të cilin artisti aplikoi akrilik të kuq në tre telajo të mbivendosura me forma organike të prera. Vepra është pjesë e koleksionit të mrekullueshëm të Intesa Sanpaolo të artit modern dhe bashkëkohor italian – dhe gjithashtu shfaqet në 101/900, një botim i fundit që katalogon 101 nga veprat më të mira të bankës nga shekulli i 20-të.

Lucio Fontana (Rosario 1899 – Comabbio 1968), Koncepti hapësinor: Hëna në Venezia, post 1961, Koleksioni Intesa Sanpaolo 

Ndryshe nga mjeshtrit e Rilindjes Italiane – të cilët e kishin transformuar artin duke krijuar një ndjenjë iluzioniste të thellësisë përmes pikturës figurative – Scheggi përfshiu thellësi reale në veprat e tij. Vepra që ishin tërësisht abstrakte. Në një farë mënyre, dikush mund t'i shohë ato si një goditje e madhe për paraardhësit e tij të shquar.

Megjithatë, për shumicën e syve, Intersuperfici ishin më shumë për të tashmen sesa për të shkuarën. Fontana e përshëndeti Scheggi si "një njeri i kohës së tij". Veprat e këtij të fundit në të bardhë ndonjëherë krahasoheshin me peizazhet hënore - fotot e para të anës së largët të hënës, me masën e saj të kratereve, që u kthyen nga sonda hapësinore Ranger 7 në korrik 1964.

Asgjë nga këto nuk na afron të shpjegojmë pse Scheggi është befas kaq popullor tani, megjithëse – pothuajse 40 vjet pas vdekjes së tij. Pjesërisht, mund të bazohet në faktin se arti italian i pasluftës – kryesisht nga Fontana, por pak a shumë në të gjithë botën – ka parë një rritje të çmimeve. Koleksionistët ndërkombëtarë duket se e kanë kuptuar se ky treg me rëndësi kritike ishte i pashfrytëzuar komercialisht.

Vlen gjithashtu të kujtohet se për disa vite – sipas draftit të parë të historisë së artit – vitet pesëdhjetë dhe gjashtëdhjetë ishin të gjitha rreth asaj që ndodhi në Shtetet e Bashkuara. Më pas mbretëruan suprem artistët ekspresionistë abstraktë dhe pop.

Në ditët e sotme, megjithatë, kuptimi i asaj periudhe është shumë më i pasur dhe më global, që do të thotë se artistët jo-amerikanë po gjejnë me vonesë njohje. Në rastin e Scheggi, ekziston një vlerësim që ai ndihmoi ta çonte pikturën tradicionale në vende të paprecedentë pas Luftës së Dytë Botërore.

Një faktor kyç është se veprat e tij duken sikur mund të ishin bërë dje

Ai ishte i lidhur lirshëm, për shembull, me lëvizjen në mbarë Evropën Zero, një grup artistësh avangardë të cilëve iu kushtua një ekspozitë e madhe e vitit 2014 në Muzeun Guggenheim në Nju Jork.

Ndihmon, gjithashtu, për shkak të tij vdekja e parakohshme, oferta e pikturave nga Scheggi – rreth 300 – është relativisht e vogël (gjë që rrit çmimet siç duhet); dhe se arti i tij të kujton disi lëvizjet me të cilat jemi njohur tashmë, si Op arti. Me efektet e tyre të pastra optike, Scheggis mund të shihet si - ose të ngatërrohet me - proto-shembuj të atij zhanri.

Një faktor i fundit kyç është se veprat e tij duken sikur mund të ishin bërë dje. Që do të thotë kufizimi i tyre i lezetshëm dhe monokromatik plotëson në mënyrë të përsosur galeritë e artit me mure të bardha dhe shtëpitë moderne minimaliste të shekullit të 21-të. Dhurata e madhe e Scheggi ishte të krijonte pjesë të bukurisë bezdisëse nga ato që, në thelb, ishin tre kanavacë bosh.

FOTO KOPERTINA
Paolo Sheggi
(Firenze 1940 – Roma 1971)

Për një situatë, 1962
Akrilik në kanavacë të mbivendosur me vrima, 60 x 50 cm
Koleksioni Intesa Sanpaolo

 

Intesa Sanpaolo nuk ka qenë kurrë një bankë, qëllimet e së cilës janë thjesht financiare. Synimi i grupit është të kontribuojë në pasurinë kulturore dhe në shoqëri gjithashtu.

Shpërndaje me miqtë

Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 68 7573 000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0