• No Suggestions Result

RRITJA E BIZNESIT

Industria e Ushqimit dhe Pijeve zhvendoset drejt qëndrueshmërisë

Një raport i ri nga Qendra e Inovacionit Intesa Sanpaolo shqyrton tendencat e industrisë në Bujqësi, Ushqim dhe Pije, me fokus në ndikimin e çështjeve të qëndrueshmërisë, sigurisë dhe sigurisë nga ferma në tryezë. Më gjerësisht, ai ofron një udhëzues se si industria e Bujqësisë, Ushqimit dhe Pijeve po i përgjigjet vëmendjes së shtuar në mënyrën në të cilën menaxhon dy çështjet e ndërlidhura të paketimit dhe mbetjeve.

01/03/2022

Për të zbuluar më shumë shiko video-n: 

Kalimi i industrisë së Ushqimt dhe Pijeve drejt ekonomisë së qëndrueshme

Tregu global i ushqimeve dhe pijeve të paketuara vlerësohej në rreth 3.6 trilion dollarë në vitin 2021 por Covid-19 goditi rëndë industrinë, duke i detyruar të gjithë në zinxhirin e furnizimit të mendojnë përsëri.

Konsumatorët po kërkojnë gjithnjë e më shumë produkte më të shëndetshme dhe më të qëndrueshme, ndërkohë që standardet e reja si strategjia e Komisionit Evropian nga ferma në tryezë po bëjnë thirrje që industria të përqafojë Ekonominë Qarkulluese dhe të rimodelojë sistemet e saj ushqimore.

Por, krahas zbutjes së ndryshimeve klimatike, këto tendenca paraqesin shumë mundësi për industrinë e ushqimit dhe pijeve.

Në vitin 2018, Intesa Sanpaolo filloi Laboratorin e Ekonomisë Qarkulluese, i krijuar për të ndihmuar sipërmarrësit të transformojnë sistemin e vjetër industrial në një model më qarkullues dhe të futen në një treg me vlerë 1 trilion dollarë globalisht. Sipas një raporti nga Qendra e Inovacionit Intesa Sanpaolo, teknologjitë dhe risitë e reja po shfaqen me shpejtësi, veçanërisht në tre fusha kryesore: Paketimi, Mbetjet dhe Siguria.

Paketimi

Në vitin 2019 industria e paketimit të ushqimit u vlerësua në 115.9 miliardë dollarë dhe është në rritje me 1.2%. Plastika e ngurtë ishte segmenti më i madh, me 41% të tregut.

Por tani kërkesa po rritet për paketim të qëndrueshëm dhe 74% e konsumatorëve thonë se janë të gatshëm të paguajnë më shumë për më pak plastikë.

Paketimi plastik për një përdorim përfundon në landfill ose në oqeanet tona. Për më tepër, prodhimi i tij është përgjegjës për 1.5% të emetimeve globale të gazeve serrë, që është pothuajse dyfishi i emetimeve të sektorit të aviacionit.

Këto shqetësime mjedisore, së bashku me kërkesat e konsumatorëve, kanë nxitur një kërkim për alternative më të qëndrueshme.

Një opsion është bioplastika, e cila mund të prodhohet nga bimët ose materiale të tjera biologjike dhe jo nga nafta, dhe për këtë arsye reduktojnë varësinë nga burimet fosile. Shumica e plastikës me bazë bio në përdorim aktual janë të pabiodegradueshme edhe pse kjo tani po ndryshon dhe hapësira po tërheq vëmendjen nga kompanitë fillestare, si dhe nga kompanitë e mëdha kimike.

Intesa Sanpaolo financon disa biznese që punojnë drejt një ekonomie qarkulluese, siç është IUV, e cila ka krijuar filma të ngrënshëm dhe të biodegradueshëm me synimin për të zëvendësuar ambalazhet plastike dhe për të reduktuar mbetjet ushqimore.

Paketimi i fibrave dhe tulit të derdhur është i biodegradueshëm dhe i riciklueshëm, duke e bërë atë një zëvendësues të mirë ekologjik të plastikës. Megjithatë, duke qenë se përdor burime natyrore si fibrat bimore dhe tul pemësh, mund të prishë menaxhimin e pyjeve dhe bimëve bujqësore.

Për të rritur prodhimin, nevojitet një bashkëpunim më i madh midis bujqësisë, prodhimit dhe industrive të përdorimit përfundimtar për të siguruar qëndrueshmëri afatgjatë të burimeve natyrore.

Si dhe qëndrueshmëria, dixhitalizimi është një temë kryesore që formëson tregun e paketimit. Risia më e fundit janë etiketat inteligjente, të cilat u japin blerësve një sërë informacionesh rreth produktit nëpërmjet telefonit të tyre. Kjo vjen si një përgjigje e drejtpërdrejtë ndaj shqetësimeve për sigurinë ushqimore në mes të një rritje të mprehtë të blerjeve në internet. Sektori i ushqimeve dhe pijeve po udhëheq rrugën, duke zhvilluar etiketa inteligjente që ofrojnë potencialin për të krijuar besnikëri dhe për të optimizuar inventarin.

Mbetjet e ushqimit

Mbetjet e ushqimit janë një nga problemet më të mëdha me të cilat përballet njerëzimi. Sipas Programit të Mjedisit të OKB-së, rreth një e treta e ushqimit që ne prodhojmë hidhet jashtë çdo vit, që është e barabartë me rreth 1.3 miliardë ton.

Menaxhimi i mbetjeve nuk është vetëm i mirë për mjedisin, por edhe për biznesin: në vitin 2020, të ardhurat nga riciklimi organik i MSW arritën në 58.7 miliardë dollarë, sipas Frost & Sullivan.

Etiketat inteligjente të ndjeshme ndaj temperaturës janë një metodë për të reduktuar mbetjet ushqimore. Kompania teknologjike Is It Fresh ka përdorur fondet nga Intesa Sanpaolo për të zhvilluar "freshtags" të printuara, të cilat ofrojnë sensorë që matin freskinë e produkteve që prishen dhe i mundësojnë klientit të gjurmojë produktin në fermë.

Megjithatë, ushqimi i padëshiruar mund të përdoret mirë. Shumë kompani po përqafojnë Ekonominë Qarkulluese për të shfrytëzuar ushqimin dhe mbetjet e fermave. Firma amerikane Full Cycle Bioplastics po transformon mbetjet ushqimore në bioplastikë duke përdorur baktere natyrale, ndërsa Livestock Water Recycling në Kanada përdor teknologjinë udhëheqëse të tregut për të nxjerrë ujin e pastër dhe lëndët ushqyese të plehrave nga plehu.

Nuk janë vetëm mbetjet ushqimore që kanë një ndikim global: mbeturinat e hedhura në landfille ose oqeane janë një kontribues i madh në emetimet e gazeve serrë, si dhe në ndotjen e tokës dhe ujit.

Çdo vit, 2.12 miliardë ton mbetje gjenerohen globalisht, një shifër që pritet të rritet me 70% deri në vitin 2050, nëse nuk ndryshojmë. Kalimi në një ekonomi rrethore mund të ndihmojë në uljen e ndikimit mjedisor të prodhimit dhe konsumit duke rimenduar dizajnin e produktit dhe riciklimin e materialeve.

Kooperativa ushqimore Fruttagel e ka bërë pikërisht këtë me ndihmën e Intesa Sanpaolo, duke zëvendësuar kanistrat e saj plastike me ato prej letre. “Intesa Sanpaolo na ndihmon në tre mënyra të ndryshme”, thotë CEO i saj Stanislao Fabbrino. “Së pari, vënia në dispozicion e një shume bujare parash për financimin e projektit të Ekonomisë Qarkulluese. Së dyti, duke ndihmuar departamentin CSR të kompanisë për të komunikuar historinë e saj."

Krijimi i një mundësie për të ndërtuar një rrjet kompanish përgjatë gjithë zinxhirit të furnizimit duke inkurajuar krijimin e projekteve së qëndrueshmërisë.

Mbrojtje dhe Siguri

Sistemet qarkulluese të ushqimit mund të ndihmojnë gjithashtu të ushqehen më shumë njerëz me më pak tokë gjë që do të ndihmojë në arritjen e objektivit të rritjes së prodhimit të ushqimit me 70% deri në vitin 2050 dhe plotësimin e nevojave të 10 miliardë njerëzve.

Inteligjenca artificiale (AI) është një mënyrë për të përmirësuar efikasitetin dhe produktivitetin – dhe ofron gjithashtu potencialin për të ndihmuar në mbrojtje dhe siguri në të gjithë zinxhirin e vlerës.

Ndërsa mbrojtja dhe siguria ushqimore zuri një vend të dytë për konsumatorët gjatë shpërthimit të Covid-19, ajo mbetet një prioritet. Hulumtimi nga Këshilli Ndërkombëtar i Informacionit për Ushqimin (IFIC) zbuloi se pandemia ka ndikuar në zakonet e përgatitjes dhe të ngrënit për 85% të konsumatorëve.

Tani ka një interes në rritje për ushqimin "me etiketë të pastër": hulumtimi nga Intesa Sanpaolo Innovation Center zbulon se kërkesa e konsumatorit për ushqim etik ishte një nga tendencat kryesore për industrinë e ushqimit dhe pijeve në vitin 2021.

Koncepti i etiketës së pastër po formëson një tjetër mega-trend në industri: alternativat e proteinave. Evropa është qendra për tregun e proteinave bimore, i cili parashikohet të arrijë në 15.6 miliardë dollarë në mbarë botën deri në vitin 2026.

Adoptimi në shkallë më të gjerë është kufizuar nga shqetësimet e konsumatorëve se disa alternativa proteinike nuk imitojnë mishin dhe shpesh përdorin përbërës të panjohur ose të modifikuar gjenetikisht.

Megjithatë, tani po bëhen përparime për të kapërcyer këto sfida dhe kompani të tilla si HI-FOOD në Itali po përdorin një gamë të gjerë burimesh të ndryshme. Kryqëzimi midis ushqimit me etiketë të pastër dhe proteinave alternative përfaqëson një mundësi në rritje për industrinë e ushqimit dhe pijeve.

Një shqetësim tjetër i konsumatorit janë bakteret. Sipas Frost & Sullivan, një fokus i inovacionit të sigurisë është përdorimi i testimit të ADN-së për të zbuluar patogjenët dhe toksinat, si dhe kontrollin e freskisë.

Përveç metodave kimike, teknikat e reja “fizike” të kontrollit të ushqimit, të cilat ofrojnë një alternativë joinvazive, po fitojnë me shpejtësi terren. Një shembull, i zhvilluar me financim nga Intesa Sanpaolo nga një start-up i quajtur Xnext, është një gjeneratë e re e sistemeve të inspektimit me rreze X. Teknologjia analizon përbërjen e një produkti në linjën e prodhimit dhe përcakton përputhshmërinë e tij me kërkesat e cilësisë.

Teknologji të tjera në zhvillim përfshijnë sensorin zanor, imazhet hiperspektrale, spektrometrat në miniaturë dhe teknikat e lazerit me bio-pika, një metodë optike për të analizuar cilësinë e ushqimit. Intesa Sanpaolo do të vazhdojë të mbështesë dhe financojë projekte që janë në ballë të qëndrueshmërisë.

"Në tranzicionin drejt një qasjeje të qëndrueshme, bankat pritet të veprojnë si një mbikëqyrës. Këtu, ne po përpiqemi të bëjmë një qen tartufi duke transformuar sistemet ekonomike ku jetojmë"

Massimiano Tellini, Kreu Global i Ekonomisë Qarkulluese, Grupi Intesa Sanpaolo

Ky artikull bazohet në raportin e tendencave të industrisë të Qendrës së Inovacionit Intesa Sanpaolo për Bujqësinë, Ushqimin dhe Pijet. Të gjitha të dhënat janë nga raporti, përveç nëse tregohet ndryshe.

Shkarko këtu abstraktin e raportit dhe shiko videon:

https://youtu.be/Xu9iX_otHsg

 

Shpërndaje me miqtë

Artikuj të ngjashëm

Inteligjenca Artificiale: është këtu për të qëndruar dhe ndihmuar
Trendet e nesërme, të sjella sot: qendra e Analizës së Inovacionit
Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 4 2276000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0