• No Suggestions Result

PROMOVIMI I ARTIT

Arti i shekullit të 20-të

Një udhëtim përmes artit italian të shekullit të 20-të.

22/06/2022

Koleksioni i shekullit të 20-të krenohet me mbi 3000 artikuj – piktura, skulptura, fotografi dhe teknika të tjera ekspresive të eksploruara gjatë shekullit të kaluar – duke ofruar një pasqyrë të plotë të artit italian në këtë periudhë.

Ndërsa fillimi i viteve 1900 përfaqësohet nga katër kryevepra parafuturiste nga Boccioni (përfshirë Tre gra dhe Punëtori në Porta Romana, 1909-1910) dhe pjesë nga Balla, Carrà, De Chirico, Sironi, Funi, Zanini, Mafai, Spadini, Rosai dhe Tosi, gjysma e dytë e shek është hartuar edhe më në detaje. Kjo periudhë dinamike në artin italian dokumentohet përmes artistëve, lëvizjeve dhe eksperimenteve të tij kryesore: Spatializmi, Arti Bërthamor, Informalizmi, Arti Konkret, Gruppo degli Otto, Arte Programmata dhe Arti Kinetik, Poezia Vizuale, Arte Povera, Arti Konceptual dhe Arti Pop Italian, duke arritur kulmin në zhanret e reja të artit të viteve 1980 dhe 1990.

Janë vepra të rëndësishme të mjeshtrave si Fontana, Burri, Manzoni, Castellani, Dorazio, Turcato, Melotti, Guttuso, Afro, Vedova, Corpora, Birolli, Morlotti, Santomaso, Scialoja, Schifano, Tancredi, Baj, Munari, Capogrossi, Perilli, Novelli, Pascali, Fabro, Paolini, Pistoletto, Boetti, Paladino dhe Isgrò. Koleksionet përmbajnë gjithashtu emra të mëdhenj nga skena ndërkombëtare e artit, duke përfshirë Picasso, Kandinsky, Ernst, Matta, Riopelle dhe Warhol. Vlen të përmendet gjithashtu koleksioni i skulpturave (nga Martini, Arnaldo dhe Giò Pomodoro, Colla, Pascali, Staccioli, Carrino, Consagra dhe artistë ndërkombëtarë si Arp, Mirò dhe Vantongerloo), si dhe një seri prej 3500 printimesh origjinale.

Një udhëtim përmes artit të shek. 20-të

Një udhëtim përmes artit të shek. 20-të

Amedeo Nazzari Chioggia, Canale Lombardo

Artemisia Gentileschi Samson and Delilah

Caravaggio Martyrdom of Saint Ursula

Unknown author The ascension of the prophet Elijah

Një udhëtim përmes artit të shek. 20-të

Një udhëtim përmes artit të shek. 20-të

Giovanni Boldini Giovanni Fattori in his study

Luca Giordano The rape of Helena

Ubaldo Oppi Idillio cadorino

Umberto Boccioni Three women

Koleksioni përfshin pikën më të lartë të trashëgimisë artistike të Bankës, Martirizimin dramatik të Shën Ursulës, që mendohet të jetë piktura e fundit e Caravaggio (1610).

Grupi i veprave të shekullit 17-18 është veçanërisht prestigjioz, me pjesë të Pietro da Cortona, Luca Giordano, Salvator Rosa, Bernardo Cavallino, Francesco Solimena dhe Artemisia Gentileschi. Pikturat e zhanrit, portretet, natyra e qetë, peizazhet dhe skenat urbane janë veçanërisht të përfaqësuara mirë, duke përfshirë kanavacat madhështore të Gaspar van Wittel.

Vlen të përmendet për cilësinë dhe rëndësinë e tyre historike dhe artistike, ciklet dekorative të shekullit të 16-të në Cappella del Monte di Pietà, Napoli, një seri pikturash të shekullit të 17-të nga "Oratorio della Compagnia di San Paolo" e shkatërruar në Torino dhe një mbresëlënëse. Napolitan i shekullit të 18-të.

Intesa Sanpaolo nuk ka qenë kurrë një bankë, qëllimet e së cilës janë thjesht financiare. Synimi i grupit është të kontribuojë në pasurinë kulturore dhe në shoqëri gjithashtu.

Shpërndaje me miqtë

Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 68 7573 000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0