• No Suggestions Result

RRITJA E BIZNESIT

Lëndët kimike dhe llojet e materialeve: si po ndërgjegjësohemi për një të ardhme më të pastër dhe më të sigurt

Materialet që njerëzit përdorin për të punuar dhe jetuar do të ndryshojnë rrënjësisht gjatë viteve të ardhshme.

30/04/2023

Për të zbuluar më shumë shiko video-n: 

Një raport i ri nga Qendra e Inovacionit Intesa Sanpaolo shqyrton tendencat e industrisë në Kimikatet dhe Materialet duke ofruar një udhëzues se si industria e kimikateve dhe materialeve po duket, ripërcaktohet duke ofruar produkte të reja dhe duke mbrojtur kufijtë e saj në një periudhë turbulence të përcaktuar nga ndryshimet klimatike.
Qendra e Inovacionit Intesa Sanpaolo, një kompani e Grupit Intesa Sanpaolo, eksploron botën e inovacioneve më të fundit, investon në projekte kërkimore të aplikuara dhe startupe me potencial të lartë dhe punon për të përshpejtuar adoptimin e ekonomisë qarkulluese.

Prodhimi dhe përdorimi i kimikateve dhe materialeve do të luajë një rol të madh në të ardhmen e planetit tonë. Më konkretisht, ridizajnimi i proceseve me të cilat arrijmë në produkte kimike të përdorshme dhe krijojmë dhe aplikojmë materiale do të ndihmojë në ngadalësimin e ndikimit tonë negativ në planet dhe sigurimin e burimeve për brezat që vijnë. Tranzicioni në një ekonomi qarkulluese do të sjellë gjithashtu efiçiencë të kostos krahas përfitimeve ekologjike.

Tre industritë që do të shohin ndryshimet më të mëdha janë:

● Industria e ndërtimit
● Industria e modës dhe tekstileve
● Industria ajrore

Ndërtimi

Sot, ndërtesat dhe ndërtimet përbëjnë 36% të kërkesës globale për energji, 40% të përdorimit të CO2 dhe 25% të përdorimit të ujit. Reformimi i proceseve të tij të punës është urgjent. Krahas përpjekjeve të tjera të synuara, zhvillimi i materialeve të qëndrueshme është vendosur për të reduktuar këtë ndikim.

Ndryshimi do të ndodhë që nga faza e projektimit e tutje, dhe strukturat e frymëzuara nga natyra janë vendosur të transformojnë përdorimin e energjisë në ndërtesa. Çatitë e gjelbra dhe vendosja e dritareve që shfrytëzon më së miri dritën natyrore dhe nxehtësinë janë shembuj të hershëm. Çfarë strukturash janë bërë gjithashtu do të ndryshojë rrënjësisht. Ka një fokus të madh në betonin pa çimento, duke ndërruar një nga materialet më të përdorura dhe më të dëmshme me zëvendësues miqësorë ndaj mjedisit, si druri, kërpi dhe miceli (një beton i bërë me kërpudhat) midis materialeve të tjera.

Izolimi është fushë në rritje dhe inxhinierët po luftojnë për të prodhuar produktet e radhës më të mira që janë bërë nga materiale miqësore për mjedisin dhe arrijnë efikasitet të lartë. Sistemet konvencionale të izolimit në industrinë e ndërtesavet dhe të ndërtimit janë në forma fibroze, kokrrizore dhe qelizore. Izolimi i së nesërmes do të përdorë nanoteknologjinë - veçanërisht aerogelin dhe nanocelulozë, një nga materialet e ngurta më të lehta në botë, i cili siguron mbrojtje nga uji dhe izolim termik.

Mënyra se si ne prodhojmë dhe përdorim kimikatet dhe materialet tani do të sigurojë burime për brezat që vijnë.

Moda dhe tekstile

Industria e modës krijon në mjedis të njëjtën nivel ndotje me industrinëe ndërtimit, veçanërisht duke qenë se fokusi i dekadave të fundit ka qenë në modën e shpejtë, e cila ka lënë një trashëgimi të mikroplastikës në ujë dhe sasive të mëdha të tekstileve në landfille.

Qëllimi kryesor i kërkimit aktual është tek tekstilet që janë të qëndrueshme dhe të krijuara për të zgjatur në kohë, për aplikime të tilla si uniformat dhe veshjet e punës. Tekstilet inteligjente që janë kundër ujit, anti-mikrobiale dhe ofrojnë performancë të lartë do të transformojnë mënyrën se si përdoren rrobat në mjedise të tilla si spitale. Ka të ngjarë që këto risi të kalojnë edhe në tregun e konsumit.

Kryesisht, këto pëlhura inteligjente ofrojnë këto avantazhe për shkak të veshjeve kimike - dhe kjo është një temë që transferohet në sektorin e industrisë ajorore. 

Industria ajrore

Veshjet e teknologjisë së lartë si ato me veti fotopërçuese dhe vetë-shëruese do të gjejnë së shpejti një vend në industrinë ajrore për qëndrueshmërinë e tyre, rezistencën e lartë ndaj korrozionit dhe vetitë që e mbrojnë nga flakët dhe nxehtësia. Përveç kësaj, spërkatjet termike, veshjet me bazë nano dhe grafen janë të lehta dhe mbrojnë kundër ndërhyrjeve elektromagnetike dhe radiofrekuencave.

Ashtu si me lëvizshmërinë e përditshme, elektrifikimi është përgjigja e industrisë ajrore ndaj problemeve të ndotjes së ajrit nëpërmjet përdorimit të karburanteve me bazë karboni. Karburanti i bazuar në djegie do të vazhdojë të jetë shtylla kryesore në industrinë e hapësirës ajrore në afat të shkurtër, por përdorimi i motorëve me bazë elektrike në anije, automjete dhe sisteme ajrore pa pilot do të rritet, falë karakteristikave të tyre të përmirësuara të fshehta dhe lehtësisë së rimbushjes. Sistemet e energjisë elektrike ose hibride mundësojnë aftësi të reja luftarake si "ora e heshtur" dhe do të zvogëlojnë gjurmën logjistike.

Kalimi te elektrifikimi do të thotë se theksi po zhvendoset drejt kimisë efikase dhe miqësore me mjedisin dhe prodhuesit e hapësirës ajrore po krijojnë partneritete me prodhuesit e automjeteve për të ndarë mësimet e tyre.

Teknologjitë metalike-ajër, nanotela, metal të lëngshëm, proton, fleksibël dhe teknologjitë e baterive bio po gjejnë aplikime në automjetet tokësore, detare dhe ajrore. Edhe fluturimet e brendshme me distanca të shkurtra – një humbje e madhe e burimeve sot – një ditë do të furnizohen me energji elektrike.

Ndryshimi sizmik

Ndryshimet e mëdha në kimikatet dhe materialet e përdorura në industri e kanë origjinën në laboratorët e kërkimit dhe zhvillimit në të gjithë botën. Këtu, teknologjitë dixhitale po përshpejtojnë zbulimin duke ulur koston. Inteligjenca artificiale po i lejon studiuesit të testojnë dhe të mësojnë bazuar në të dhëna dhe jo në eksperimente fizike, dhe interneti i gjërave po lejon mbledhjen e zgjeruar të të dhënave dhe aftësitë parashikuese më të nuancuara. Pajisjet e veshura dhe kompjuteri në renë kompjuterike do të lejojnë gjithashtu që burimet njerëzore në të ardhmen të përdoren për efektin më të mirë.

Materialet që përbëjnë botën tonë janë vendosur të transformohen gjatë dekadës së ardhshme, duke na sjellë një të ardhme më të sigurt, më të pastër, më të zgjuar dhe më efikase – dhe përfitimet ekonomike të përputhen.

Shpërndaje me miqtë

Artikuj të ngjashëm

Inteligjenca Artificiale: është këtu për të qëndruar dhe ndihmuar
Trendet e nesërme, të sjella sot: qendra e Analizës së Inovacionit
Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 68 7573 000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0