• No Suggestions Result

ZHVILLIMI I BIZNESIT

Ndërtesat inteligjente janë tregues të një të ardhmeje më të qëndrueshme

Automatizimi i ndërtesave - si në shtëpi ashtu edhe në publik - do të optimizojë përdorimin tonë të hapësirës së brendshme dhe do të ulë kërkesat tona për energji.

Charlotte Ricca

01/02/2023

Në diskutimin global rreth mënyrës sesi largohemi nga lëndët djegëse fosile, koncepti i automatizimit të ndërtesave po fiton terren me shpejtësi. Pavarësisht nëse po ndezim ngrohjen qëndrore në shtëpi, ajrin e kondicionuar në një hotel ose dritat në një bllok të madh zyrash, ngrohja, ftohja dhe ndriçimi i ndërtesave tona përbëjnë një pjesë të madhe të konsumit tonë kolektiv të energjisë. Sistemet aktuale të menaxhimit të energjisë si në shtëpi ashtu edhe në ndërtesa komerciale janë të kota, që do të thotë një kosto e dyfishtë - e burimeve të Tokës në një kohë të ndryshimeve klimatike të përshpejtuara dhe e parave në një kohë shqetësimi financiar global.

Dritat janë ndezur… por vetëm kur dikush është në shtëpi

Në të ardhmen e afërt, çdo ndërtesë nga blloqet e apartamenteve deri te galeritë e artit do të ketë qendra të centralizuara, të automatizuara pa tel që do të monitorojnë sensorët që matin nxehtësinë, dritën dhe lagështinë. Sistemet e Menaxhimit të Energjisë së Ndërtimit (BEM) premtojnë të përdorin automatizimin për të optimizuar përdorimin e energjisë dhe për ta zvogëluar atë përgjysmë, duke ulur kostot dhe rritur efikasitetin e energjisë.

Duke përdorur të dhënat e sensorëve, BEM-të do të kontrollojnë levat e ngrohjes dhe ndriçimit për të maksimizuar efikasitetin e energjisë pa ndërhyrjen njerëzore. Në një kohë të motit ekstrem të nxitur nga ndryshimet klimatike (si i nxehtë ashtu edhe i ftohtë) dhe i rritjes së çmimit të energjisë, tregu BEM kishte vlerë 6.8 miliardë dollarë në 2020 dhe, kuptohet, po rritet me shpejtësi. Me të, një ekonomi modeli abonimi për shërbimet që menaxhojnë dhe mirëmbajnë BEM-të është gjithashtu në rritje. Konsulenti amerikan i biznesit Frost & Sullivan vlerëson se modelet e abonimit për funksionimin në distancë të sistemeve të ngrohjes dhe ventilimit do të përbëjnë 8% të tregut deri në vitin 2027.

 

Ndërtesa inteligjente

BEM-të (dhe sistemet e menaxhimit të energjisë në shtëpi ose HEM) gjithashtu premtojnë të na ndihmojnë të menaxhojmë kërkesën për energji ndërsa kalojmë te burimet e rinovueshme të energjisë. Ndërsa punojnë me inteligjencën artificiale, zgjidhjet e menaxhimit të ndërtesave do të largohen nga menaxhimi pasiv i energjisë dhe do të shkojnë drejt optimizimit të përvojës për përdoruesin përfundimtar.

E thënë qartë, kjo do të thotë se IA do të ndihmojë në parandalimin e mbipopullimit në vende publike dhe për të siguruar që të gjithë në vendet e punës të kenë burimet e nevojshme për një takim, për shembull, si dhe në menaxhimin e burimeve të tjera. Cilësia e ajrit do të monitorohet dhe do të ketë një vëmendje të shtuar në rrjetet e internetit pa kabllo, të cilat lejojnë lundrimin në internet pa prekur ndërtesat, duke adresuar shqetësimet shumë bashkëkohore të ndotjes dhe pandemive.

Tani për tani, kostoja e pengon IA  nga miratimi i gjerë në menaxhimin e ndërtesave. Por ndërsa teknologjia zhvillohet dhe kostot ulen gjatë dekadës së ardhshme, IA do të luajë një rol të madh në ndërtesat tona publike. 

 


IA në shtëpi

Filmat e Hollivudit na premtojnë robotë që do të na japin kafenë e mëngjesit (dhe më pas do të përpiqen të pushtojnë botën). Ndërsa shanset për të dyja këto evente janë të pakta, revolucioni në shtëpi që filloi me qendrën e altoparlantëve inteligjentë dhe rrjetin e pajisjeve inteligjente do të përparojë në mënyrë të pashmangshme.

Përsëritja tjetër është një rrjet shtëpiak i mundësuar nga IA dhe i drejtuar nga komanda zanore. Përveçse do ta lejojmë atë të përdorë pajisjet tona dhe të na argëtojë, ne gjithashtu do të jemi në gjendje të shfrytëzojmë inteligjencën artificiale të shtëpisë sonë për të na dhënë njohuri të dobishme se si i përdorim shtëpitë tona.

Ashtu si në ndërtesat publike, IA do të monitorojë cilësinë e ajrit dhe do të na ndihmojë të ruajmë dhe shpërndajmë energjinë. Ai do të ndërveprojë me burimet e rinovueshme të energjisë, siç janë panelet diellore të instaluara në shtëpi, të cilat do të bëhen më të njohura. Inteligjenca artificiale mund të na ndihmojë gjithashtu të vlerësojmë cilësinë e ujit, të monitorojmë përdorimin tonë të ujit dhe të na paralajmërojë për rrjedhjet e ujit në tubacionet tona.

Por më shumë se kaq, mund të na ndihmojë potencialisht të optimizojmë kohën tonë dhe të sugjerojmë dhe porosisim produkte në emrin tonë, duke na dhënë "komoditet pa ndotje".  Ndërsa "Internet of things" vendoset në shtëpitë tona, siguria kibernetike për të shmangur sulmet në rrjet do të mbetet një prioritet urgjent – dhe tashmë është një treg në rritje.

Në përgjithësi, modelet e abonimit për sistemet e shtëpive inteligjente dhe masat e nevojshme të tyre të sigurisë do të jenë modeli normal për konsumatorët. 


Mirëmbajtje parashikuese

Për menaxherët e ndërtesave, automatizimi dhe IA do të lejojnë gjithashtu një formë të re të mirëmbajtjes: atë që është proaktive dhe parashikuese dhe jo reaktive. Të kombinuara, të dhënat dhe mësimi i makinerive do t'i lejojnë menaxherët e ndërtesave të shohin në kohë reale statusin e aseteve të ndërtesës: tubacionet ose instalimet elektrike, për shembull. Kjo premton të reduktojë kostot dhe kohën e ndërprerjes së sistemit.

Monitorimi i këtij lloji do të bëhet nga distanca. Frost & Sullivan parashikon se monitorimi në distancë dhe zbulimi i defekteve do të kontribuojnë deri në vitin 2025 me 64% të të ardhurave të zgjidhjeve dixhitale që rrjedhin nga industria globale e shtëpive dhe ndërtesave. Ata gjithashtu presin që tregu i mirëmbajtjes parashikuese në hapësirën e shtëpive dhe ndërtesave të arrijë në 2.8 miliardë dollarë në 2025.

Ulja e përdorimit të energjisë dhe shpërdorimit të ndërtesave tona është thelbësore për largimin nga karburantet fosile dhe drejt një të ardhmeje më të gjelbër dhe më produktive. Automatizimi i ndërtimit - si në nivelin personal ashtu edhe në atë publik - premton ta heqë çështjen nga duart tona, duke na dhënë rezultate që ndryshojnë Tokën. Pa pasur nevojë të shqetësohemi për uljen e termostatit ose duke fikur dritat.

Shkarko abstraktin e raportit për të mësuar më shumë: Raport

Shpërndaje me miqtë

Artikuj të ngjashëm

Inteligjenca Artificiale: është këtu për të qëndruar dhe ndihmuar
Trendet e nesërme, të sjella sot: qendra e Analizës së Inovacionit
Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 68 7573 000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0