• No Suggestions Result

PRANIA NDERKOMBETARE

Intesa Sanpaolo Bank Albania: fokus në stabilitet

Ndërsa sfidat e reja ekonomike rriten, Intesa Sanpaolo Bank Albania mbetet e përkushtuar për të arritur objektivat e saj.

12/05/2022

Intesa Sanpaolo Bank Albania u rikthye me një prezencë të fuqishme në vitin 2021, pas efekteve negative ekonomike të shkaktuara nga pandemia e Covid-19 në 2020.

Të ardhurat nga komisionet u rritën me 13% në 2021 ndërsa të ardhurat nga aktivitetet tregtare u rritën me 10%. Fitimi neto i normalizuar ishte 1.1 miliardë lekë – një rritje prej 13% nga viti në vit krahasuar me vitin 2020.

Banka regjistroi gjithashtu një rritje vjetore prej 6% të të ardhurave neto nga interesi, e nxitur kryesisht nga rritja prej 3.9% në totalin e kredisë për klientët dhe nga përmirësimi i spread-eve.

Cilësia e kredisë është fokusi i Grupit Intesa Sanpaolo – dhe Intesa Sanpaolo Albania ka një vëmendje të veçantë në këtë aspekt. Raporti i NPL-ve arriti në nivelin më të ulët historik prej 3.9%, me një rënie prej 0.6% nga viti në vit krahasuar me 2020.

E nxitur nga rritja me 7.9% e të ardhurave, banka uli raportin kosto kundrejt të ardhurash me 0.4%, duke arritur në 54.7%.

"Performanca e shkëlqyer në 2021 është konfirmim i forcës së Intesa Sanpaolo Bank Albania për të reaguar, duke mbajtur nivele të larta të stabilitetit, cilësisë së kredisë, kapitalit dhe likuiditetit."

Alessandro D'Oria, Drejtori i Përgjithshëm Ekzekutiv i Intesa Sanpaolo Bank Albania

Ndryshimi në ekonomi

Rritja aktuale e çmimeve të energjisë në të gjithë Evropën kërcënon të kontribuojë në një mjedis inflacioni në rritje në Shqipëri – diçka me të cilën ekonomia tashmë po përballet.

Një normë më e lartë inflacioni në tregun e brendshëm u vu re tashmë në fund të vitit 2021, me normën e indeksit të çmimeve të konsumatorit (ICK) në Shqipëri që ka tejkaluar me shpejtësi objektivin e stabilizimit të çmimeve prej 3% të vendosur nga banka qendrore, duke u ulur në 3.9% nga viti në vit në shkurt. Kjo ishte kryesisht për shkak të çmimeve më të larta të ushqimeve dhe kostove të transportit.

Standardet e kredisë për individët janë lehtësuar në tremujorin e parë. Në të njëjtën kohë, bankat lehtësuan kushtet për kreditë e reja për individët. Kërkesa për kredi ishte e lartë në tremujorin e parë – veçanërisht për kreditë hipotekore për shtëpi – dhe normat e miratimit të kredive u rritën, duke reflektuar konkurrencën në sistemin bankar. Intesa Sanpaolo Bank Albania ka një pozicion shumë solid dhe likuid, duke i dhënë asaj bazën për të rritur depërtimin në treg në kreditim – ende kontribuesi kryesor në biznesin e bankës.

Duke qenë pjesë e Grupit Intesa Sanpaolo – banka më e mirë italiane dhe një nga bankat më të mira evropiane, falë një modeli biznesi elastik dhe të mirë-diversifikuar dhe një pozicioni solid kapital mbi kërkesat rregullatore – ne mund t’u ofrojmë besim klientëve tanë për depozitat, por edhe zgjidhje të sofistikuara për nevoja specifike.

Ide të reja për të ndihmuar në përballimin e krizës

Banka po fillon një plan të ri të fuqishëm për rritje si pjesë e planit të ri të biznesit 2022-2025 të Grupit Intesa Sanpaolo. Një fokus i rëndësishëm, në përputhje me Grupin më të gjerë, është në evolucionin e bankingut bazë me shumë entitete, i cili do të shohë praktikat bankare të dixhitalizuara plotësisht për konsumatorët, duke çuar në produkte dhe praktika të reja.

Banka planifikon gjithashtu të lançojë fonde të reja të përbashkëta dhe produkte të mbrojtjes së kredisë. Në përgjithësi, fokusi është në thjeshtimin e proceseve gjatë dixhitalizimit, duke u bërë më i dobët dhe duke qenë gjithnjë e më tërheqës për klientët dhe punonjësit.

Alessandro D'Oria është i bindur se banka do të jetë në gjendje të përmbushë: “Pavarësisht nga skenari i pasigurt – për shkak të pasojave të mundshme të krizës së Ukrainës në ciklin ekonomik dhe bankar – ne jemi të përkushtuar për të arritur qëllimet tona, duke shfrytëzuar mbështetjen dhe praktikat më të mira të Grupit Intesa Sanpaolo.”

 

Shpërndaje me miqtë

Artikuj të ngjashëm

Singapori: destinacioni më i ri i zhvillimit ekonomik
Vietnami: një platformë e re e të bërit biznes për kompanitë italiane
Ekonomia qarkulluese mund të na ndihmojë të dalim nga kriza ekonomike e shkaktuar nga Covid-19
Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 4 2276000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0