• No Suggestions Result

BERZH prezanton ENEF II për Ballkanin Perëndimor

Banka Intesa Beograd i bashkohet investitorëve fillestar

  • BERZH prezanton fondin e investimeve ENEF II të mbështetur nga BE për SME-të dhe kompanitë me kapital të mesëm në Ballkanin Perëndimor me kapital në vlerë prej 71 milion €.
  • ENEF II do t'u ofrojë kompanive vendase financim të kapitalit, kuazi-kapitalit dhe borxhit, si dhe mbështetje këshillimore para dhe pas investimit.
  • Banka Intesa Beograd i bashkohet ENEF II si investitori i parë i fondit në sektorin privat pas kontributeve fillestare të BERZH-it, BE-së, Cassa Depositi e Prestiti të Italisë dhe Kreditanstalt für Wiederaufbau të Gjermanisë.

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), me mbështetjen e Bashkimit Evropian, ka njoftuar nisjen e Fondit të Zgjerimit të Ndërmarrjeve II (ENEF II), një fond investimi që i drejtohet ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme (SME-të) me potencial të lartë dhe kompanitë me kapital të mesëm në Ballkanin Perëndimor, duke u ofruar atyre akses në financim të përshtatur sipas nevojave.

ENEF II ka mbledhur 57 milionë euro në angazhime kapitale nga investitorët e saj fillestarë, të cilët përfshijnë BERZH, Bashkimin Evropian (BE), Cassa Depositi e Prestiti të Italisë dhe Kreditanstalt für Wiederaufbau të Gjermanisë.

Në ngjarjen zyrtare të prezantimit të mbajtur në Beograd, Serbi, Banka Intesa njoftoi synimin e saj për të investuar deri në 7 milionë euro në ENEF II, duke shënuar kontributin e parë të sektorit privat në fond. BE-ja (nëpërmjet BERZH) do të përballojë këtë investim, duke rritur më tej burimet e fondit në 71 milionë euro. Duke iu bashkuar investitorëve fillestarë të fondit, Banka Intesa forcon më tej angazhimin e saj për të nxitur sipërmarrjen lokale dhe rritjen e qëndrueshme.

ENEF II u ofron kompanive lidere të tregut në Ballkanin Perëndimor një sërë instrumentesh financimi, duke përfshirë kapitalin, pothuajse kuazi-kapital dhe financimin e borxhit të personalizuar, dhe ka për qëllim të ndërtojë një portofol që përbëhet nga 15-20 kompani, me investime individuale që variojnë nga € 0.5 milionë deri në 8 milionë euro. Përtej sigurimit të kapitalit për zgjerim dhe rritje, ENEF II plotëson investimet e tij me këshillime gjithëpërfshirëse para dhe pas investimit, duke fuqizuar bizneset me aftësitë dhe mjetet që u nevojiten për të ndërtuar sipërmarrje të qëndrueshme. Fondi synon gjithashtu të mbështesë angazhimet e kompanive për qëndrueshmëri duke përfshirë praktikat më të mira mjedisore, sociale dhe të qeverisjes (ESG) në instrumentet e tij të financimit.

Organizuar në partneritet me Ambasadën e Italisë në Serbi, aktiviteti i nisjes në Beograd u udhëhoq nga Emanuele Giaufret, ambasadori i BE-së në Serbi; Luca Gori, ambasador italian në Serbi; dhe Anke Konrad, ambasadore gjermane në Serbi, duke nënvizuar prioritetet e përbashkëta në avancimin e rritjes së sektorit privat dhe zhvillimit ekonomik në Ballkanin Perëndimor. Më shumë se 70 kompani nga Serbia, rajoni më i gjerë dhe Italia morën pjesë në aktivitet për të mësuar më shumë rreth mundësive të financimit dhe për të eksploruar bashkëpunimin e mundshëm.

Matteo Colangeli, Drejtor Rajonal i BERZH-it për Ballkanin Perëndimor, tha: “Ne mirëpresim shumë pjesëmarrjen e Banka Intesa në ENEF II, duke e bërë atë investitorin e parë tregtar që jep kontribut në kapitalin e fondit. Kjo do t'i shtojë një dimension të ri bashkëpunimit tonë të gjerë me Banka Intesa në Serbi dhe në rajon. Ne mezi presim të bashkëpunojmë ngushtë në sigurimin e kapitalit shumë të nevojshëm të rritjes për NVM-të inovative dhe me potencial të lartë.”

Darko Popović, President i Bordit Ekzekutiv të Banka Intesa, tha: “Jam jashtëzakonisht krenar që, në forcimin e bashkëpunimit tonë me BERZH-in, ne vazhdojmë të gjejmë mënyra të reja për fuqizimin e NVM-ve në vendin tonë dhe në vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor, duke ndihmuar kështu në forcojnë lidhjet e biznesit, ekonomitë e vendeve individuale dhe prosperitetin e të gjithë rajonit. Si investitori i parë privat, Banka Intesa – pjesë e Divizionit të Bankave Filialë Ndërkombëtare Intesa Sanpaolo – është e angazhuar të investojë deri në 7 milionë euro në ENEF II, nga e cila fondet do të disbursohen për klientët me potencial të rëndësishëm rritjeje, së bashku me mbështetje këshilluese e konsulentëve të BERZH-it.

Në bashkëpunim me BERZH-in, deri më tani kemi kontraktuar një total prej më shumë se 466 milionë euro dhe po punojmë drejt arritjes së objektivave tona të ESG përmes këtij projekti, në përputhje me planin e biznesit të grupit tonë mëmë, Intesa Sanpaolo.

Emanuele Giaufret, ambasadore dhe kryetare e Delegacionit të BE-së në Republikën e Serbisë, tha: “Kjo nismë vjen në momentin e duhur pasi BE-ja është në kulmin e përgatitjeve të Planit të ri të Rritjes për Ballkanin Perëndimor dhe Agjendës së Reformës. Një pjesë e rëndësishme e masave të planifikuara të reformës synojnë zhvillimin e sektorit privat dhe përmirësimin e mjedisit të biznesit për të rritur rritjen ekonomike, ku sektori i SME-ve luan një rol thelbësor. Prandaj, ne jemi krenarë që po investojmë deri në 26 milionë euro në përpjekjet e bashkuara të Ekipit të Evropës dhe me partnerët tanë në BERZH, KfW dhe CDP do të rrisim mbështetjen tonë të gjatë për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, duke e bërë Serbinë më konkurruese në nivel evropian dhe global.

ENEF II është një fond i ri investimi që u krijua me mbështetjen e BE-së, duke u mbështetur në suksesin e fondit të tij paraardhës, ENEF. ENEF II këshillohet nga BERZH. E përkushtuar ndaj SME-ve dhe bizneseve të mesme në Ballkanin Perëndimor, ENEF II tashmë ka filluar të investojë në kompanitë lokale.

BERZH është një nga investitorët më të mëdhenj institucionalë në Ballkanin Perëndimor, i cili përfshin ekonomitë e Shqipërisë, Bosnjë dhe Hercegovinës, Kosovës, Malit të Zi, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë. Rajoni vazhdon të jetë një zonë strategjike dhe fokus për Bankën, e cila ka investuar më shumë se 18 miliardë euro në ekonomitë e saj.

 

Nga Stasha Igrutinovic

Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 68 7573 000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0