• No Suggestions Result

Ekonomia qarkulluese e ushqimit

EKONOMIA QARKULLUESE

Një ekonomi qarkulluese për ushqimin

Sistemi global i ushqimit është duke u dobësuar, veçanërisht në qytete.

22/12/2020

Sistemi ynë ushqimor është një nga kontribuesit kryesorë të dëmtimit planetar. Sistemi ynë aktual linear është nxjerrës, ndotës dhe shpërdorues. Çuditërisht, ai po kontribuon në ndryshimet klimaterike dhe shëndetin e dobët të bimëve, kafshëve dhe njerëzve.

Aktualisht, për çdo dollar të shpenzuar për ushqim, shoqëria paguan dy dollarë në kosto shëndetësore, mjedisore dhe ekonomike.

Intesa Sanpaolo po punon drejt arritjes së një ekonomie qarkulluese për ushqimin si partnere e Fondacionit Ellen MacArthur. Fondacioni ka caktuar qytetet si një zonë kyçe për ndryshim pasi këto janë vendet ku 80 për qind e ushqimit do të konsumohet deri në vitin 2050.

Sot, sistemi ynë ushqimor ka probleme të shumëfishta. Praktikat tona të bujqësisë dhe rritjes mbështeten shumë në kimikatet që i bëjnë tokat djerrë . Ne përdorim gjithashtu sasi të mëdha uji që nuk mund të përballojmë ta shpërdorojmë. Zakonet tona të konsumit i kushtojnë pak vëmendje sezonalitetit dhe përdorin pak mbetjet – në qytete më pak se dy për qind e mbetjeve ushqimore kompostohen. Për më tepër, industria ushqimore përdor paketim të tepërt dhe shumë kilometra ajrore për të përmbushur kërkesat tona të përditshme ushqimore.

Në një sistem ushqimor rrethor, fermat do të ishin afër qyteteve që u shërbejnë dhe do ta bënin ushqimin në mënyrë rigjeneruese, duke përdorur procese natyrore dhe jo kimikate. Ne do të shfrytëzonim sa më shumë ushqimin tonë dhe mbeturinat tona ushqimore, duke krijuar një ekonomi ku hidhet pak. Prodhuesit e ushqimit do të dizajnonin produktet që të jenë më të shëndetshme dhe paketimi do të kishte ndikim minimal.

Përfitimet e një sistemi më të mirë ushqimor përfshijnë reduktimin e emetimeve vjetore të gazeve serrë me 4.3 miliardë ton ekuivalent CO2, që është e krahasueshme me heqjen e përhershme të pothuajse të gjitha një miliard makinave në botë jashtë rrugës.

Shikoni videon për të mësuar më shumë rreth përfitimeve të një sistemi ushqimor qarkullues dhe se si funksionon një ekonomi ushqimore qarkulluese.

Shpërndaje me miqtë

Artikuj të ngjashëm

Bioekonomia: Ushqim për mendjen – koncepti i qendrueshmërisë
Stefano Del Punta: përkrahja e ndryshimit dhe ndërtimi i së ardhmes
Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 4 2276000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0