• No Suggestions Result

EKONOMIA QARKULLUESE

Si mund të kujdesemi më mirë për burimet natyrore të ujit, duke siguruar që ekonomia, shoqëria dhe natyra të lulëzojnë?

Kujdesi efektiv i ujit është një parim kyç i ekonomisë qarkulluese, i drejtuar nga dizajni për të eliminuar mbeturinat dhe ndotjen, qarkullimin e produkteve dhe materialeve dhe rigjenerimin e natyrës.

15/12/2023

Uji është burimi ynë jetik i jetës – megjithatë me ndryshimin e klimës, më shumë njerëz përballen ose së shpejti do të përballen me stresin e pakësimit të burimeve të ujit. Edhe tani, më shumë se gjysma e popullsisë së botës është e ekspozuar ndaj stresit të ujit çdo vit, sipas Institutit të Burimeve Botërore.
Deri në vitin 2050, kërkesa për ujë në mbarë botën parashikohet të rritet me 20% dhe 25%.

Administrimi i ujit është një fokus kryesor i ekonomisë qarkulluese. Nëpërmjet administrimit të ujit, ne mund të mbrojmë burimet e ujit të pijshëm dhe habitatet për jetën detare.
 
Tre veprime kontribuojnë në kujdesin e ujit.

  1. Së pari, duhet të reduktojmë përdorimin e ujit.
  2. Së dyti, ne duhet të ripërdorim dhe riciklojmë ujin.
  3. Dhe së treti, ne duhet të rivendosim dhe rigjenerojmë sistemet natyrore të ujit.
Reduktimi i përdorimit të ujit fillon në shtëpi, me konsumin e ujit dhe përdorimin e kujdesshëm të secilit person. Por për ndikim të vërtetë, industri të tëra duhet të ndryshojnë, nga bujqësia dhe moda tek ndërtimi dhe prodhimi.

Aktualisht, industritë që tërheqin ujërat nëntokësore përfshijnë prodhimin, minierat, naftën dhe gazin, prodhimin e energjisë, inxhinierinë dhe ndërtimin1. Rreth 70% e tërheqjeve globale të ujërave nëntokësore përdoren në prodhimin e ushqimit, fibrave, blegtorisë dhe kulturave industriale2. Brenda industrisë, ripërdorimi i ujit është një mënyrë kyçe për të reduktuar konsumin e ujit të ëmbël dhe për të siguruar ujin për popullsinë globale.

Parimet e ekonomisë qarkulluese na tregon se ujërat e zeza të një procesi mund të jenë uji hyrës në një tjetër. Ashtu si një individ mund të mbledhë ujin e shiut për ta përdorur në bimët e kopshtit, uji nga proceset industriale si prodhimi i energjisë mund të përdoret për ujitje.

Mbrojtja e burimeve ujore dhe rigjenerimi i sistemeve natyrore të ujit është thelbësor për sigurinë tonë ujore, duke siguruar një furnizim adekuat dhe elastik me ujë dhe habitate ujore për kafshët e egra. Nëpërmjet administrimit efikas të ujit, ne mund të parandalojmë stresin e ujit dhe të sigurojmë që ekonomia, shoqëria dhe natyra të lulëzojnë në afat të gjatë.

Shpërndaje me miqtë

Artikuj të ngjashëm

Bioekonomia: Ushqim për mendjen – koncepti i qendrueshmërisë
Stefano Del Punta: përkrahja e ndryshimit dhe ndërtimi i së ardhmes

Pesë arsye përse Ekonomia Qarulluese është një zgjidhje fantastike 

Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 68 7573 000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0