• No Suggestions Result

PROMOVIMI I ARTIT

Vëmendje e veçantë për një të ardhme qarkulluese

Ekspozita e re e Luca Locatelli në Galerie d'Italia të Intesa Sanpaolo - Torino përmbledh në mënyrë të përsosur një ekonomi qarkulluese në veprim, duke ofruar një pamje të një bote vërtet të qëndrueshme.

15/01/2024

Për pjesën më të madhe të shekullit të 20-të, Golpa-Nord në Gjermaninë verilindore ishte i njohur për suksesin e minierës së hapur të qymyrit. Sot ajo strehon një muze të quajtur Ferropolis, duke skicuar të kaluarën industriale të vendit – si edhe një grup panelesh diellore që prodhojnë 170,000 kilovat energji elektrike në vit. Kompleksi gjithashtu pret MELT, një nga festivalet më të mëdha të muzikës elektronike në Gjermani, një ngjarje vjetore e mundësuar tërësisht nga energjia diellore e gjeneruar në vend.

Një foto e artistëve që kërcejnë në MELT është ndër fotografitë e marra që nga viti 2021 nga tregimtari vizual Luca Locatelli si pjesë e një projekti kushtuar ekonomisë qarkulluese. Shtatëdhjetë vepra nga ky projekt janë aktualisht të ekspozuara në "Rrethi - Zgjidhje për një të Ardhme të Qëndrueshme", një ekspozitë në Galleri d'Italia -Torino, një muze i drejtuar nga Intesa Sanpaolo.

"Shumica e njerëzve janë të vetëdijshëm për problemet mjedisore me të cilat përballet planeti. Tani është koha për të rënë dakord për zgjidhjet. Fotografitë e mia tregojnë procese të ndryshme që po adoptohen në të gjithë Evropën, ku kapaciteti rigjenerues i natyrës po luan një rol kyç në zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik."

Luca Locatelli, Fotografi i Ekspozitës fotografike "Rrethi"

 

Moda në ekonominë qarkulluese

Gjermani, 2022

Udhëtimet e Locatelli-t e çuan atë nga Islanda në Rumani dhe në shumë vende të tjera, ku secili ndaloi ta shohë atë duke kapur një shembull të ndryshëm të ekonomisë qarkulluese në veprim. (Një model ekonomik qarkullues bazohet në ripërdorimin, rigjenerimin dhe projektimin e mbetjeve. Ripërdorimi i zonave industriale të braktisura si Golpa-Nord është një shembull. Ky është në kontrast me një model ekonomik linear, i cili ndjek modelin e përdorimit-depozitimit me të cilin ne jemi njohur që nga Revolucioni Industrial.)

Fotografitë e Locatelli përfshijnë atë të një ferme algash në Austri, ku studiuesit po hetojnë se si algat e kultivuara mund të largojnë karbonin nga atmosfera, dhe një fabrikë najloni në Slloveni, ku filli është bërë nga materiale të mbeturinave si qilima të vjetër dhe rrjeta peshkimi dhe jo naftë, sipas mënyrës konvencionale.

Locatelli thotë se një nga lastarët e tij të preferuar ishte në grykëderdhjen e kripur të Ría de Arousa në Spanjën veriperëndimore, zona më e pasur e Evropës për kultivimin e midhjeve. Me një përmbajtje më të lartë të proteinave se shumë mishra dhe kultura perimesh – plus nivele të larta të acideve yndyrore omega-3 dhe mikronutrientëve si hekuri, zinku dhe magnezi – butakët thuhet se kanë potencialin për të zbutur shumë probleme globale të ushqimit. Ato mund të kultivohen si në det të hapur ashtu edhe në zonat bregdetare, me ndikim minimal mjedisor në krahasim me proteinat shtazore.

Intesa Sanpaolo ka punuar me Locatellin në “Rrethi” nga faza e planifikimit deri në zgjedhjen e subjekteve. Banka është angazhuar për zbatimin e një ekonomie qarkulluese që nga viti 2015, kur u bë institucioni i parë financiar që u emërua Partner Strategjik i Fondacionit Ellen MacArthur. Fondacioni – i cili ofroi mbështetje të specializuar për Locatelli dhe kuratoren Elisa Medde përpara ekspozitës – promovon një kalim global në një ekonomi qarkulluese.

 

Kultivimi i Fermave të Algave 

Spanjë, 2022

Ekspozita "Rrethi" ofron një dritare, një këndvështrim nga i cili mund të mendohet për një të ardhme më të mirë," thotë João Guarantani, menaxher i programit të dizajnit qarkullues në Fondacionin Ellen MacArthur.

"Na tregon sesi dizajni dhe inovacioni – i frymëzuar nga natyra – janë mjetet me të cilat do të arrijmë atje. Ajo që na duhet tani është që këto dritare të bëhen dyer – dyer që mund t'i hapim dhe të ftojmë të tjerët të kalojnë dhe të ndjekin këtë udhëtim. Sepse çelësi për të ndërtuar një të ardhme qarkulluese është bashkëpunimi. Asnjë kompani apo industri nuk mund ta bëjë këtë vetëm. E gjithë ekonomia duhet të funksionojë në harmoni”.

Ekspozita The Circle u çel më herët këtë vjeshtë dhe do të qëndrojë e hapur për publikun deri më 18 shkurt 2024. Galleri d’Italia – Torino u përurua në pranverën e vitit 2022. Ajo ndodhet në sheshin më madhështor të Torinos, Piazza San Carlo, dhe i kushtohet kryesisht fotografisë bashkëkohore. Ai zë 10,000 metra katror hapësirë ekspozite në pesë kate dhe është muzeu i katërt i krijuar nga Intesa Sanpaolo – pas ambienteve në Vicenza, Napoli dhe Milano.

Ekspozita është pjesë e Progetto Cultura të Intesa Sanpaolo-s, një nismë afatgjatë që synon përmirësimin e shoqërisë përmes pasurimit kulturor. Manifestuar në sipërmarrje të panumërta në të gjithë Italinë – duke përfshirë artin, muzikën, kinemanë, teatrin dhe më shumë – Progetto Cultura nuk ka asnjë ekuivalent midis institucioneve financiare në Evropë.

"Të jesh banka kryesore e Italisë sjell me vete përgjegjësinë e një vizioni për rritjen sociale dhe kulturore, të drejtuar në tema të tilla si mjedisi," thotë Michele Coppola, Drejtor Ekzekutiv i Artit, Kulturës dhe Trashëgimisë Historike në Intesa Sanpaolo dhe drejtor i Galerisë d'Italia .
 

Komisionet e fotografisë dokumentare shfaqin një qasje të tillë dhe "Rrethi" është një dëshmi konkrete për këtë. Është një projekt i guximshëm, i cili flet me imazhe shumë tërheqëse për angazhimin e Intesa Sanpaolo për një model ekonomik që mbron të ardhmen e planetit. Në Galleri d’Italia – Torino, ne synojmë të promovojmë njohuritë dhe ndërgjegjësimin për çështjet emergjente të kohës sonë.

Shpërndaje me miqtë

Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 4 2276000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0