• No Suggestions Result

NXITJA E INOVACIONIT

Teknologjitë e reja në industrinë e ujit ndihmojnë njerëzit, planetin dhe biznesin

Industria globale e ujit është nën presion për të siguruar që uji të rrjedhë për të gjithë në botë deri në vitin 2030. Investimi në teknologjinë e duhur – ose “watertech” – do ta nxisë këtë proces.

26/12/2023

Shiko video-n për të zbuluar më shumë.

Tregu global i furnizimit me ujë dhe kanalizimit të ujërave të zeza parashikohet të arrijë në 135.2 miliardë dollarë deri në vitin 2025, sipas studiuesve të tregut amerikan Frost & Sullivan. Pjesa më e madhe e kësaj rritjeje – nga 116.7 miliardë dollarë tani – do të vijë nga shërbimet e mundësuara nga teknologjia, ose teknologjia e ujit.

Në një kohë të mungesës në rritje të shkaktuar nga forcat e dyfishta të rritjes së popullsisë dhe ndryshimeve klimatike, Watertech po ndihmon në pastrimin, ruajtjen dhe menaxhimin e ujit. Ky proces premton të forcojë përpjekjet për të përmbushur objektivat e OKB-së për shërbimet e ujit dhe të sigurojë që ka ujë të mjaftueshëm për përdorim global shtëpiak dhe industrial.

Ndryshimet në infrastrukturë

Prioriteti i parë dhe më urgjent i teknologjisë së ujit është rigjallërimi i infrastrukturës ujore të shkatërruar.
Në Amerikën e Veriut, për shembull, ka një ndërprerje të furnizimit me ujë çdo dy minuta. Kjo çon në 22.7 miliardë litra humbje uji çdo ditë. Infrastruktura e Evropës dhe ajo e rajonit të Azi-Paqësorit vuajnë gjithashtu nga investimet e pamjaftueshme historike dhe mungesa e inovacionit, që do të thotë se sistemet kanë nevojë për përmirësime.

Për të kursyer ujin, sensorë dhe matës inteligjentë janë duke u adoptuar në sisteme anembanë globit. Analizat e të dhënave po ndihmojnë në transformimin e shërbimeve duke na treguar përdorimin e saktë dhe, më e rëndësishmja, humbjen. Në Mbretërinë e Bashkuar, për shembull, matësit inteligjentë po i ndihmojnë familjet të reduktojnë konsumin e ujit me rreth 13%.

Ndërsa kërkesa për menaxhim tërësor të ujit rritet, ofruesit e analizës së të dhënave po zgjerojnë funksionet e sensorëve dhe njehsorëve inteligjentë për të përfshirë sensorët e presionit, temperaturës dhe akustikës. Kjo do të rrisë dukshmërinë e rrjedhjeve në rrjetet e ujit dhe do të rrisë besimin e klientëve. Në afat të shkurtër, matësat inteligjentë të ujit do të përdorin AI për të automatizuar mbylljen në rast rrjedhjesh.

Burimet e reja të ujit

Deri në vitin 2025, gjysma e popullsisë së botës mund të përballet me mungesën e ujit. Në këtë kontekst, prodhimi i ujit është thelbësor. Prodhimi i ujit atmosferik (AWG) nxjerr ujin nga vesa dhe mjegulla. Teknologjitë e kondensimit si hidropanelet nxjerrin ujin nga ajri i lagësht.

Një hidropanel i vetëm mund të prodhojë tre deri në gjashtë litra ujë të pijshëm në ditë - 80-150 litra në muaj - në varësi të dritës së diellit në dispozicion. 1000 panele në një hektar tokë do të gjeneronin më shumë se dy milionë litra ujë të pijshëm në vit. Panelet mund të ruajnë deri në 30 litra ujë dhe të ruajnë cilësinë deri në shtatë ditë.

Çkripëzimi i ujit të detit është procesi me më pak energji intensive për krijimin e ujit të freskët për t'i shtuar sistemit. Megjithatë, disa nga zonat më të stresuara për sigurimit e burimeve të ujit në botë nuk kanë qasje në ujin e detit. Kjo është arsyeja pse investimi në një shumëllojshmëri teknologjish është jetik.

Trajtimi i ujit

Përpara se të bëhet i sigurt edhe për përdorim industrial, 90% e furnizimit me ujë në botë ka nevojë për trajtim. Teknologjitë e pastrimit të ujit janë jetike për të luftuar rënien e furnizimeve me ujë të freskët globalisht. Investimet për K&Zh për pastrimin e ujit do të vijnë kryesisht nga qeveritë dhe duhet të fokusohen në dy fusha: filtrimi dhe katalizimi.

Trajtimi i ujërave të zeza është një tjetër mundësi për të rritur furnizimet globale me ujë. Por, ashtu si me gypat e furnizimit dhe monitorimin, infrastruktura e centralizuar nuk ka arritur të përballojë kërkesat në ndryshim të ujit. Zgjidhjet e decentralizuara po mbushin boshllëkun. Këto janë zakonisht filtra modularë ose të parafabrikuar. Në përgjithësi, tregu për zgjidhjet e decentralizuara, i cili u vlerësua në 5.9 miliardë dollarë në 2022, po rritet me 7.6% në vit.

Pompat e ujit për nxjerrjen, trajtimin, shpërndarjen dhe shkarkimin e ujit dhe ujërave të zeza, megjithëse të vendosura mirë, nuk duhet të anashkalohen. Me të ardhura globale prej 8.3 miliardë dollarësh, ato mbeten shtyllat e tregut. Përmirësimi në rritje i pompave do të vijë përmes dixhitalizimit, i parë për shembull në pompat me energji diellore, që mund t'i shërbejnë zonave të largëta dhe atyre me infrastrukturë të dobët.

Vlera e sistemit tonë të ujit

OKB-ja ka vendosur një objektiv për ofrimin e shërbimit universal të ujit dhe ujërave të zeza deri në vitin 2030. Kjo është një përpjekje humanitare me një rast të fortë biznesi. Përfitimet e përmbushjes së këtij objektivi mund të tejkalojnë qindra miliarda dollarë në vit – në kontrast të plotë me humbjet ekonomike globale që lidhen aktualisht me pasigurinë e ujit, të cilat vlerësohen në pothuajse 500 miliardë dollarë në vit.
Analiza e Indeksit Global të Ujit S&P tregon se, gjatë 10 viteve të fundit, 50 nga kompanitë më të mëdha të listuara publikisht të përfshira në ujë kanë ofruar gjithnjë e më shumë kthime më të larta të rregulluara nga rreziku sesa tregjet më të gjera globale të aksioneve.
Ky kontekst makro përputhet fuqishëm me nevojën për investime në teknologjinë e ujit - për të ofruar një mundësi të gjerë dhe shpërblyese për investitorët.
 

Lexo raportin e plotë këtu

Shpërndaje me miqtë

Artikuj të ngjashëm

Trendet e nesërme, të sjella sot: qendra e Analizës së Inovacionit
Shkenca që shpjegon dashurinë tonë për Da Vincin
Të duhet ndihmë?

Kontakto shërbimin e klientit

Zgjidh asistencën e duhur

+355 68 7573 000

Shtyp 1 për Shqip; 2 për Anglisht; 3 për Italisht
Për t'u lidhur me Shërbimin e Klientit
1
Për të raportuar një Kartë të Humbur ose të Vjedhur
2
Për Shërbimet e Thesarit
3
Për t'u rikthyer në Menunë Kryesore
0